64 ezer lakáshitelest sújtott az adókínzás

Pénzcentrum2009. szeptember 4. 13:02

Töretlenül emelkedett tavaly év végéig a lakáshitelek állománya az elmúlt 7 évben annak ellenére, hogy a kezdetben rendkívül vonzó évi 240 ezer forintos személyi jövedelemadó-kedvezmény feltételeit és összegét rendre szigorította a központi kormányzat.

Több körben került megszüntetésre a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmény az elmúlt években. A kezdetben évi 240 ezer forintos nagyvonalú állami ösztönző előbb jövedelemhatár nélkül korlátlan ideig, majd maximum 5 évig, 120 ezer forint erejéig és 3,4 millió forintos jövedelemhatárig lehetett igénybe venni teljes egészében. Végül 2007-től eltörölték, és mára csak azon szerencsések élhetnek a lehetőséggel, akik már 2006-ban már megkezdték kölcsönük törlesztését.

A szigorítások következtében egyre csökken azon adófizetők köre, akik élhetnek ezzel a kedvezménnyel. Amíg 2007-ben 249 ezer ember fizetett összesen 24,9 milliárd forinttal kevesebb adót ilyen jogcímen, addig a tavaly már csak 18,6 milliárdot számoltak el 185 ezren.

A kedvezmények csökkenése ellenére a válság kirobbanásáig a lakosság körében töretlen maradt az ingatlanokra felvett hitelek iránti igény. Az azóta eltelt időszakban közel felére csökkentek az újonnan kihelyezett lakáshitelek állománya. Az állami támogatás megvonását követően a magas forintkamatok miatt az azonos árfolyam mellett kedvezőbb devizahitelekre terelődött a hangsúly.

A piac gyorsan reagált. Először 2005-ben haladták meg a deviza alapú kihelyezések az államilag kamattámogatásban részesülő forint hiteleket. Abban az évben még csupán 115 milliárd forinttal több devizahitelt folyósítottak a bankok, azóta ez az arány jelentős mértékben eltolódott. 2008-ban már több mint tízszer több devizakölcsönt folyósítottak, mint állami támogatással nyújtott forinthitelt. Ennek köszönhetően 2008 év végére a lakás célú devizahitelek már több mint 60%-át tették ki az összes lakáshitel-állománynak.

Címkék: