Jöhetnek az óvoda-bölcsődék

Pénzcentrum2009. augusztus 25. 09:02

A tízezer fő alatti településeken a gyes időtartamának és az óvodáztatás szabályainak jövő évi változása miatt bevezetik az egységes óvoda-bölcsőde intézményét.


A 2010. április 30-a után született kisbabák után már csak két évig jár a gyes, így vélhetően sokan próbálnak gyermekük óvodás kora előtt munkába állni. Ugyanakkor 10-15 ezerrel kevesebb bölcsődei hely van, mint amennyi szükséges lenne.

A kormány azzal szeretne segíteni a helyzeten, hogy szeptembertől lehetővé teszi az egységes óvoda-bölcsődék megszervezését a tízezer fősnél kisebb településeken. Egységes óvoda-bölcsőde akkor hozható létre, ha a települési önkormányzat nem köteles bölcsődét működtetni, és a gyermekek száma nem teszi lehetővé az óvodai, illetve a bölcsődei csoport külön-külön történő megalakítását. Igaz, egy épületben eddig is működhettek, ha szervezetileg és szakmailag önállóak maradtak.

Az idén szeptemberétől szervezhető óvoda-bölcsődékben napi tízórás nyitva tartás esetén legkevesebb két óvodapedagógus, egy dajka és egy bölcsődei gondozó látja el a feladatokat. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel, a létszám nem haladhatja meg a húsz főt. Ebből legfeljebb tizenöt lehet óvodás korú és legfeljebb öt a háromévesnél fiatalabb.

Címkék: