Sztrájkolhatnak az önkormányzatok

Pénzcentrum2009. augusztus 13. 08:33

Derce Tamás, Újpest független polgármestere sztrájkfelhívással fordult az önkormányzati szövetségekhez. A kerületi vezető a helyhatóságok munkabeszüntetésével kényszerítené meghátrálásra a kormányt a tervezett százhúszmilliárdos elvonás ügyében.

Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP legutóbbi kongresszusán a jövő évi költségvetést illetően három "kőbe vésett" számot említett, köztük az önkormányzatoktól elvonandó 120 milliárdot. Ugyanakkor miniszterelnök hétfőn zárt ajtók mögött a szocialisták parlamenti frakcióját hírek szerint úgy tájékoztatta, hogy az önkormányzatok megszorításához nem ragaszkodik, csak a megadott összeg megtakarításához.

Derce Tamás, Újpest független polgármestere ennek kapcsán felhívással fordult az önkormányzati szövetségekhez. Úgy véli, a kormány éveken át folytatott "pénzszóró, felelőtlen, végig nem gondolt politikáját az önkormányzatok szívták meg".

A polgármester a Népszabadságnak elmondta, az önkormányzati szövetségek vezetőinek még augusztusban meg kell állapodniuk a nyomásgyakorolás módjáról. A leghatásosabb eszköznek a polgármesteri hivatalok sztrájkját tartja. Ezt úgy képzeli el, hogy mindössze egy-egy ügyeletes munkatárs lesz elérhető a helyhatóságoknál mindaddig, amíg nincs "kőbe vésett" egyezség a kormánnyal.

Az eddigi kormányzati egyeztetések eredménytelenek voltak, s ezt várja Derce a továbbiakban is.

Címkék: