Durvuló fejlemények végkielégítés ügyben

Magyar Hírlap2009. augusztus 11. 09:32

Kocsis István vezérigazgató feljelentést tett a rendőrségen miután a BKV belső vizsgálata megállapította, hogy a cég két év alatt mintegy 3,3 milliárd forintot fizetett ki végkielégítésekre. Információk szerint a legnagyobb végkielégítést nem a BKV-nál, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél fizették ki, ráadásul több botrányos személyautó eladás is körvonalazódni látszik.

A BKV-vezér által elrendelt vizsgálat megállapította, hogy 2007-ben 2,6 milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizetett ki a BKV a távozó dolgozók után, melyek bűncselekmény elkövetésének gyanúját vetik fel. A vezérigazgató elindította az érvényes munkaszerződések teljes átvizsgálását, szükség szerinti módosítását. A kabinet felszólította a BKV-t, hogy az elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket peres úton vagy megegyezéssel szerezze vissza.

A legnagyobb végkielégítést nem a BKV-ban, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél fizethették ki. A Magyar Hírlap megtudta, hogy Hajdu György vezérigazgató több évtizedes munkáját a tavalyelőtti távozása után 100-200 millió forint közötti összeggel honorálták. A volt vezérigazgató a lap szerint ennek ellenére az igazgatóság tagja maradt, valamint tanácsadóként is segíti a közterület-fenntartók munkáját.

A gyanús ügyek közé tartozik még két, a BKV flottájából értékesített luxus felszereltséggel ellátott személyautó esete is. A lap szerint a 4,1-4,2 millió forintos értéken nyilvántartott autókon egy kereskedés beiktatásával 1,25-1,55 millió forintért adott túl a közlekedési társaság, a vevők a felső vezetés környezetéből kerültek ki.

Címkék: