Rombolja a munkateljesítményt a hazudozás

Pénzcentrum2009. július 22. 15:32

Érdekes megnézni, mire vezethető vissza a krónikus hazudozás, mikor nem működik az a bizonyos belső morális fék, és milyen személyiség bújik meg a háttérben. Hiszen munkahelyeken is sokan elferdítik a valóságot. Szirmay Ágnes, munkapszichológus szerint a hazugság a közmegegyezés teljes hiányát jelenti, amely gátolja a munkavégzést, hiszen nem lehet egy ilyen dolgozóban/vezetőben megbízni. 

Hazugság: füllentés, elhallgatás vagy manipuláció?

A hazugság valójában nem más, mint az őszinteség hiánya. A legtöbb felnőtt tisztában van vele, hogy vannak olyan helyzetek, amikor épp az őszinteséggel ártunk. Sok esetben ugyanis a füllentés, az elhallgatás többet segít, mint a nyers igazság kimondása.

A füllentés kegyes vagy kegyetlen színjáték, valamely apróbb jelentőségű dologban az igazság torzítása, elbagatellizálása. Kell hozzá egy cseppnyi ravaszság. A hazugság - vagyis az igazság torzításának - másik formája az elhallgatás, amellyel nem a másikat védjük, hanem önmagunkat. Kihagyjuk a mondandóból azt az információt, ami nekünk kellemetlen. Az elhallgatás nem feltétlenül bűn, de általában mindenki rossz néven veszi, ha rájön. Aki elhallgat valamit, valamilyen előnyre, de legalább is valamilyen hátrány elkerülésére számít. - Az elhallgatás esetenként pontosan olyan káros, mintha hamis tényeket állítanánk - nyomatékosítja a szakember.

A cikk kattintás után folytatódik!

Címkék: