Végre! Most kiderül, mennyit kapnak a bankvezérek!

Pénzcentrum2009. július 16. 16:29

Valami megmozdult Nagy-Britanniában - a banki felsővezetők pökhendisége úgy látszik, a kormányzatnál is kiverte a biztosítékot. Legalábbis Gordon Brown miniszterelnöknek tetszett a visszaszorításukra összeállított tervcsomag.

Sir David Walker, a Morgan Stanley volt elnöke szerint nem csak az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését kéne közzétenni a bankszektorban, de az összes felelős vezetőét. A kormányzat által a bankok pénzügyi felelős vezetését vizsgáló bizottság élére kinevezett bankár szerint átlátható és szigorú szabályozást kell bevezetni a pénzügyi intézmények körül, hogy megelőzzék azokat a "túlkapásokat", melyek a pénzügyi rendszer csaknem teljes csődjéhez vezettek.

Gordon Brown miniszterelnök az alsóházhoz intézett beszédében elismerte, hogy még mindig igen feldúlt a banki vezérek felfújt fizetései és felelőtlen spekulációi miatt, egyben elismerte, hogy Sir David néhány igen fontos követelményt fogalmazott meg a bankszektorral szemben, amelyeket - reményei szerint - el is fogadnak.

Az alapvető elvárások az elnökkel, a vezérigazgatóval és általában az igazgatókkal szemben meg fognak változni - ígérte Brown. - Voltak túlkapások a bankszektorban, melyek a lakosság szemében felelőtlennek és igazságtalannak tűntek, úgyhogy akcióba kell lépnünk - tette hozzá a miniszterelnök, védelmébe véve a gazdasági válságra adott brit lépéseket, melyeket - mint mondta - az egész világnak követnie kellene.

A fizetések kiutalásáért felelős osztálynak nem csak a vezetők bérével és juttatásaival kellene elszámolnia, de a többi osztályéval is, különösen azokban az esetekben, ahol a dolgozók fizetése meghaladja az igazgatói fizetések mediánját. Ugyanakkor alsóbb szinteken nem nevesítenék a kollégákat a fizetéseikkel együtt, hanem beosztásonként közölnék a jövedelmeket. A bónuszoknak nagy korrelációt kellene mutatnia a valós teljesítménnyel, a legnagyobb bónuszokat pedig öt éven keresztül lépcsőzetesen elosztva kellene kifizetni a miniszterelnök által támogatott tervek szerint.

Címkék: