Diákmunka: már nem zsebpénzre gyűjtenek

Pénzcentrum2009. július 9. 09:02

Jóval több tanuló keres munkát az iskolai szünetben idén, mint tavaly, miközben akadnak olyan ágazatok, ahol nullára csökkent a kereslet irántuk. A korábbi évekkel ellentétben idén már nemcsak a zsebpénz kiegészítése, hanem a tanulmányok finanszírozása, a családi kasszához való hozzájárulás kényszere is ösztönzi a fiatalokat.

Becslések szerint évente mintegy 220-240 ezer diák dolgozik országszerte, a legtöbben közülük nyáron. Magánúton 90-100 ezren, iskolaszövetkezetek révén 130-140 ezren találnak munkát.

A válság miatt nem csak a cégek kínálata esett vissza, nehezebb anyagi helyzetben vannak a tanulók, családok is. Az egyik iskolaszövetkezetnél az elmúlt hónapokban Budapesten és vidéken tavalyhoz képest mintegy öt százalékkal nőtt a diákmunkára jelentkezők száma, a nyár elejére pedig 20-30 százalékos volt az emelkedés. Kutatásaik azt mutatják, hogy az egy évvel korábbi 30-32 százalékról 60 százalék fölé ugrott azok aránya, akik a tanulmányaikat fizetésükből finanszírozzák majd.

A legtöbb diákot a könnyű- és élelmiszeriparba gépsor melletti betanított munkákra, raktári kisegítésre, illetve a kereskedelemben várják árufeltöltőnek, pénztárosnak. Sok az irodai munka, az agráriumban pedig kukoricacímerezés, gyümölcs- és zöldségszedés közül lehet válogatni, de akad fordítás, tolmácsolás, rendszergazdai szintű programozói munka is.

Címkék: