APEH ingatlanárverések: 412 millió forint folyt be fél év alatt

Pénzcentrum2009. július 9. 08:17

Az első féléves adatokból jól látszik, hogy az ingóságok esetében 13 %-kal, míg az ingatlanok tekintetében 9 %-kal nőtt az APEH-árverések darabszáma, a befolyt összeg azonban így is elmarad az elmúlt év azonos időszakában mért összegektől.

Az adóhatóság által indított összes árverés száma 12 %-kal, a becsértékeké pedig 18,4 %-kal emelkedett az első félévben a tavalyi adatokhoz képest. Az adóhivatal szerint ez inkább a hatósági intézkedések hatékonyságának mintsem a válságnak tudható be. Arról nem is szólva, hogy korábban is produkáltak az árverési adatok hasonló növekedést.

Szakértők szerint a számok drámai emelkedése azért maradhatott el, mert a gazdasági társaságok első körben az üzleti partnereiknek és a szolgáltató cégeknek tartoznak, az adófizetési kötelezettségeiknek igyekeznek időben eleget tenni. Ez alapján még várni kell arra, hogy a válság komolyabb hatással legyen az árverések alakulásába.

A keresleti oldalról azonban már érezhető a válság hatása, a meghirdetett árverések iránt koránt sincs akkora kereslet, mint tavaly. Az ingatlanok esetében a sikeres árverések száma 35 %-kal, a befolyt összeg pedig 45 %-kal maradt alatta a tavalyinak. Az adóhatóság szerint ennek leginkább az az oka, hogy csökkent a fizetőképes kereslet az efféle vagyonelemek iránt.

Az elektronikus árverések hatékonyságát bizonyítja, hogy míg a klasszikus árverések esetében 47,8 %-os volt a megtérülési arány, addig az elektronikus rendszer felállása óta ez az arány 61,1 %-ra emelkedett.

Címkék: