Áfakavalkád a boltokban: a kereskedők büntetéstől tartanak

Magyar Hírlap2009. július 2. 08:17

Az áfa módosítása a vásárlókon túl a kereskedőket is érzékenyen érinti, a pénztárgépek átállítása és az új bizonylatok sokaknak megnehezítik az életét. A boltosok augusztus végéig kaptak haladékot a pénztárgépek átállítására, addig kézzel kell írniuk a bizonylatokat. A változásokat nem győzik követni, sokan büntetésre számítanak.

20 %-ról 25 %-ra nőtt elsejétől az áfa általános kulcsa, de tegnaptól él a 18 %-os kulcs is, amely a tejtermékeket és pékárukat terheli. A változások megnehezíti a kereskedők munkáját, mivel az új rendszer bonyolult, az átállás pedig időigényes.

Az adómérték változása miatt át kell állítani a pénztárgépeket és taxamétereket, s ezt csak az arra jogosult szerviz végezheti el. Az átállításra a pénztárgépet használók augusztus 31-ig kaptak haladékot, de addig szigorúan kézzel írt bizonylatot kötelesek kiállítani. A szervizek előtt kígyózó sorokban állnak a boltosok és az üzlettulajdonosok. A változások miatt arra panaszkodtak, hogy már így is jelentősen megcsappant a forgalmuk, s az áremelkedésnek drasztikus hatásai lesznek. Többen veszteséggel, létszámleépítéssel, boltbezárással számolnak.

"Más áfakulcs alá esik a tészta és a tej, vagyis egy átlagos bevásárláskor különböző mértékben kell az áfát is beütni" - panaszolta az egyik szerviz előtt már több órája várakozó üzlettulajdonos. Társaival együtt az a véleménye, hogy minden igyekezetük és készséges fáradozásuk ellenére akár "hiba is csúszhat a gépezetbe", s szinte lehetetlen lesz elkerülni az adó- és áfacsalást, amiért komoly büntetést kaphatnak.

"Ma reggel vásároltam, ha nem velem történik, és nem látom, akkor nem hiszem el. A háztartási keksz 25 %-os áfakulcs alá esik, a piskótatallér már 18 %-os alá, pedig semmi köze a tejtermékhez. Vettem pudingot, amelyre tejtermék lévén 18 %-os áfát fizettem. Ám a Túró Rudira, amelynek 70-80 %-a túró, vagyis tejtermék, 25 %-os áfamértéket kellett fizetnem" - mondta egy másik sorbanálló.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Többen úgy vélik, hogy óriási a káosz, a kisebb üzletek, boltok és a kevésbé figyelmes tulajdonosok biztosan elhasalnak majd az áfa megállapításában. Azoknak a boltosoknak, akik a kedvezményes áfa alá tartozó tejet és kenyeret is árusítanak, kétszer kell szervizbe vinniük pénztárgépüket. Első alkalommal június végéig kellett elvégeztetniük az átállítást, hogy a szerviz létrehozza a megfelelő áfagyűjtőket. Másodszor augusztus végéig, hogy ott elvégezzék a végleges beállításokat. Minthogy júliustól változott az áfa, az érintett boltosoknak az adóhatósághoz is jelentést kellett készíteniük, el kellett számolniuk a januártól június végéig lebonyolított forgalommal.

Címkék: