Sztrájkolnak a Tescóban: nincs megállapodás, betelt a pohár

Pénzcentrum2009. június 18. 05:38

A szakszervezet munkatársai adták át a sztrájk bejelentéséről szóló nyilatkozatot a Tesco írországi vezetőinek, miután a tagok több mint 95 %-a csatlakozott az akcióhoz. A július 2-án esedékes munkabeszüntetésben 19 áruház dolgozói vesznek részt.

A szakszervezet vezetői elmondták, hogy a következő napokban folyamatosan a Tesco képviselőinek rendelkezésére állnak annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjanak a vitás kérdésekre. Ha mégsem sikerül megállapodni, akkor július 9-én és 10-én is sztrájkolnak az alkalmazottak.

A vita abból fakad, hogy a dolgozók szerint a Tesco megszegte a munkaidőre és a túlóra elszámolásra vonatkozó 2006-ban született megállapodást, aminek következtében van olyan munkatárs, aki hetente átlagosan 100 euróval (28 ezer forinttal) kevesebbet visz haza.

Többen nem értenek egyet a Tesco álláspontjával, miszerint a cég a gazdasági válságra hivatkozva szigorított a munkaidőre és a túlórára vonatkozó szabályokon. Különösen ingatag ez a magyarázat egy olyan időszakban, amikor a Tesco nyeresége globálisan 3,1 milliárd euró és csak Írországban 250 millió euró volt az elmúlt évben.

Címkék: