Keresőkutya szagolta ki a hamis lemezeket

Orosz Márton2009. június 8. 14:32

Helyi raktáráruházakban több mint 35 ezer darab hamis DVD-lemezt foglaltak le a maláj hatóságok, amelyeknek egy speciálisan hamisítványok keresésére kiképzett kutya bukkant a nyomára - írja a hamisitasellen.hu

Paddy-t, a fekete labrador kutyát a Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association, MPA) ajándékozta a maláj hatóságoknak, hogy javítsa a szervezet kalózlemezek felderítésére irányuló tevékenységének hatékonyságát. Az MPA szerint ugyanis Malajziában működnek a világ legnagyobb DVD-hamisító bűnszövetkezetei. A speciálisan kiképzett kutya azonosítani tudja a CD és DVD lemezek jellegzetes szagát, és a nyomkeresés során képes megkülönböztetni egymástól az eredeti és a hamis lemezeket.

Az MPA közleménye szerint Paddy közreműködésével a malajziai hatóságok a közelmúltban több mint 35 ezer kalózlemezt foglaltak le Johor állambeli raktárakban. A hamis filmek között olyan újdonságok kalózverzióira bukkantak, mint a Star Trek és a Terminátor sorozat legújabb epizódjai, az Éjszaka a múzeumban második része, és a Tom Hanks főszereplésével készült Angyalok és démonok. Az akció során összesen hat raktárat zártak be, amelyek közül kettő kifejezetten szingapúri exportra dolgozott. A hatóságok szerint a lefoglalt kalózfilmeket feltehetőleg szintén a szingapúri piacra szánták a hamisítók.

A razziáról szóló sajtóközleményben a malajziai hatóságok hangsúlyozták, hogy minden szükséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a kalózfilmek terjesztését megakadályozzák.

Az MPA munkatársai közleményükben Paddy képességeit méltatták. "Paddy segítségével a hatóságoknak sikerült jelentőst lépés tenni a malajziai Johor állam kalózlemez-ellátási láncának felszámolásában" - áll a közleményben. Mike Ellis, az MPA ázsiai részlegének elnöke elégedettségét fejezte ki a keresőkutya rátermettségét és munkájának hatékonyságát illetően. Mint mondta, Paddy képességeinek rendkívül jó hasznát veszik a malajziai hatóságok a helyi kalózlemezek gyártásával és exportálásával foglalkozó bűnszövetkezetek felszámolására irányuló tevékenységük során.

Címkék: