Menekülnek Magyarországról a fiatal orvosok

Pénzcentrum2009. június 3. 08:47

A miniszterelnök és az egészségügyi miniszter azonnali beavatkozását kérik az orvostanhallgatók, illetve a most diplomázott orvosok. Az ígéretek ellenére ugyanis az eredeti szakorvosképzési tervezet kerül ma a kormány elé.

Ez pedig -az érintettek szerint- azt jelentené, hogy legalább kilenc, de akár 11 évre íratnának alá hűségnyilatkozatot a friss diplomásokkal a szakorvosi képzés áraként.

Ha ez idő előtt kilép az őt képző kórházból, vissza kell fizetnie a rá költött pénzt, két-hárommillió forintot. Ugyanis a szakképzés alatt az állam állja a fiatal orvosok fizetését, nem a kórház fenntartója.

A Magyar Rezidensszövetség felmérései szerint a hallgatók több mint 70 százaléka nem írna alá ilyen hűségnyilatkozatot.

A fideszes Kupper András tegnap arra kérte a kormányt, hogy ne fogadja el a tervezetet, mert ezzel külföldre űzné orvosainkat. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint azonban a társadalom igazságérzetével találkozik, ha szerződésben rögzítik, hogy meghatározott magyarországi munkahelyen dolgozzon a rezidens. Nem nyolc-kilenc-tíz-tizenegy évről, hanem a szakorvos-bizonyítvány megszerzése utáni négy évről van szó, ennyi ideig kellene adott helyen maradni - tette hozzá.

Címkék: