Földet kaphat, akinek nincs munkája

Pénzcentrum2009. május 28. 11:32

A szociális földprogramok IV. országos konferenciáján Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szociális földprogramoknak az elszegényedés megakadályozásában vállalt szerepéről tartott előadást.

Az ország 10 megyéjében közel 35 ezren vesznek részt a szociális földprogramban, amelyre idén - a tavaly keret fele - mintegy 150 millió forint áll a rendelkezésre. A szociális földprogram elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak juttat támogatást annak érdekében, hogy a településeken munka nélkül lévők egy része mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozhasson.

"A projekt a nehéz szociális helyzetben lévő családok megélhetését segíti és növeli az önálló egzisztenciateremtés esélyeit a kedvezményes szolgáltatások, juttatások révén. Örvendetes, hogy a programban már közel 35 ezren vesznek részt." - mondta az államtitkár.

Az önkormányzatok júliustól adhatják be idei pályázataikat, amelyekben 400 ezer és 5 millió forint közötti összegre pályázhatnak, az adott településen élő kedvezményezetti létszámtól függően. A családok egyéni szerződéseket kötve juthatnak hozzá a program által biztosított juttatásokhoz, amelynek révén háztáji jellegű kistermelést és állattartást folytathatnak, de többek közt földet bérelhetnek, vagy a talajmunkákhoz gépeket is kölcsönözhetnek.

Az ország megyéinek egyébként több mint fele érintett a projektben: az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl régió mindhárom, az Észak-Magyarország, valamint a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl régió két-két megyéjében működik a rendszer. A statisztika szerint a 167 kistérségből jelenleg 44-ben működik szociális földprogram.

Címkék: