APEH: intéznék az iparűzési adót is

Pénzcentrum2009. május 22. 08:32

Az APEH-hal szedetné be az iparűzési adót a kormány 2010-től - derül ki egy, az adótörvényekről szóló előterjesztésből. Az indoklás szerint ennek legfőbb oka az, hogy csökkentsék a vállalkozások adó- és munkaterheit.

A bevallásokat elektronikus úton kellene benyújtani egy külön erre rendszeresített nyomtatványon. További könnyebbséget jelent, hogy nem kell majd külön bevallást benyújtani az egyes telephelyeken képződő bevételek után - jelenleg egy társaság több száz telephelye után több száz önkormányzathoz kénytelen külön-külön bevallást benyújtani. Az új szabályok szerint egyetlen bevallást kell csak elkészíteni, amelyben a telephelyeken illetékes települési önkormányzatokat kell részletezni. A bevallással együtt az adó befizetése is egyszerűbb lesz, azt ugyanis egy összegben az adóhatóságnak kellene átutalni. Az APEH a beérkezett összegeket harminc napon belül köteles felosztani és azt az önkormányzatoknak kiutalni a bevallásban megjelölt arányok szerint.

Kérdés azonban, sikerül-e majd az elképzelést keresztülvinni az országgyűlésen. Az önkormányzatok ugyanis nem mondanának le szívesen arról, hogy a legnagyobb bevételüket jelentő iparűzési adót maguk szedjék be. Márpedig az országgyűlési képviselők jelentős hányada polgármester is egyben. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének képviselő tagjai biztosan a nem gombot fogják megnyomni erre a javaslatra - mondta a Napi Gazdaságnak Szmetana György, a TÖOSZ helyiadó-szakértője. Az is valószínű, hogy a többi polgármester képviselő is hasonlóképpen fog majd dönteni - tette hozzá.

Címkék: