Zárolta a kormány az egyetemek pénzét

Pénzcentrum2009. április 17. 09:45

A kormány februári döntése nyomán 7,12 milliárd forintot zárolt az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól. A döntést a gazdasági válsággal indokolták.

A tárca tájékoztatása szerint ez a közoktatást nem érinti, azonban a felsőoktatási előirányzatokat 3,57 milliárd forinttal terheli meg, ebből az intézmények idei állami támogatására összesen 2,78 milliárd esik.

A Budapesti Corvinus Egyetemet érintően eddig 180 millió forintot zároltak, ez komolyabb problémát nem jelent. A Szegedi Tudományegyetem esetében a szaktárca 289,4 millió forintot zárolt, az intézmény azonban felkészült a gazdasági válság várható hatásaira, igyekezett tartalékokat képezni.

A Pécsi Tudományegyetemnél a zárolt összeg 246 millió forint -ez nagyjából arányos az egyetem felsőoktatásban betöltött szerepével- , azonban a hallgatói létszámok után járó normatíva visszatartásával az OKM -az egyetem által számolttal ellentétben- 740 millió forinttal kevesebbet adott át. Ez így idén már közel egymilliárd forintos kiesést jelent az intézmény költségvetéséből.

Címkék: