Munkahelyteremtésről most ne is álmodjunk!

Pénzcentrum2009. április 17. 10:00

Egyelőre képtelenség a munkahelyek számának növelése, a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése, kereslet bővülése, a szakképzettek hiányára szabott ösztönző módszerek alkalmazása, de még az adócsökkentés is csak a zuhanás fékezését segítheti.

Nem fest túl rózsás jövőképet a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, Petschnig Mária Zita, aki szerint már hat százalék feletti gazdasági visszaesés sem elképzelhetetlen, és jó, ha 11 százalékos munkanélküliséggel átvészeljük a legnehezebb időszakot.

Új probléma a munkaerőpiacon, hogy már nem a szakképzettség hiánya, hanem a közép-, felsőfokú papírral rendelkező, munkatapasztalatokkal bíró réteg veszíti el állását. Ők ráadásul - hisz eddig megtehették - el is adósodtak, jellemzően devizában.

A szakértő szerint az uniós források beérkezésének felgyorsítása, és a hazai nagyprojektek beindítása, folytatása lehet a megoldás, míg a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése csak tüneti kezelést jelentenek.

Másként látja a helyzetet Mátyás Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztályának vezetője, aki szerint járulékcsökkentéssel a munkahelyek megőrzését lehetne megkönnyíteni, a válság enyhülésekor pedig gyorsabban regenerálódhatnának a cégek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az előző években márciusban már csökkent az álláskeresők száma, idén azonban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) legfrissebb adatai szerint az egy év alatti növekedés jelentősen felgyorsult. Egy hónap alatt közel 85 százalékkal nőtt a bejelentett új álláshelyek száma, 37 ezerre, mégis mintegy kilenc százalékkal elmaradt a 2008-as, hasonló adattól.

Ennek oka lehet az is, hogy a hogy az agrárium például kevéssé kezdte el felszívni az embereket. A Magosz főtitkára szerint ez azért van, mert a gazdálkodóknak elfogyott a pénzük, hiszen tavaly csak nehezen, nyomott árakon tudtak értékesíteni. Az EU-támogatások késése miatt sokan a műtrágyán, a növényvédő szereken spórolnak, így az ehhez kapcsolódó idénymunkára is csak visszafogottan van szükség.

Címkék: