1083 autó után "felejtették el" befizetni az áfát!

Pénzcentrum2009. április 15. 16:00

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt indított az elmúlt héten nyomozást, melynek tárgya négy használtautó kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság 2006-2009 évi gazdasági tevékenysége.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gazdasági társaságok az elmúlt három évben összesen 1.083 db személygépkocsit hoztak be az Európai Unió területéről. A személygépkocsik forgalomba helyezésekor a gazdasági társaságok a regisztrációs adót rendben megfizették, azonban az értékesítést követően általános forgalmi adó tekintetében sem bevallási, sem befizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Ezzel az állami költségvetést több mint 550 millió forinttal károsították meg. Az ÁFA-fizetési kötelezettség elmulasztása 2006-ban 92 millió, 2007-ben 310 millió, 2008-ban 115 millió, valamint 2009-ben 40 millió forint összegeket jelentett. A regionális nyomozó hivatal 2009. április 7-én a gazdasági társaságok székhelyén és a gazdasági társaságok vezetőinek lakásán - összesen 12 helyszínen, közel 40 fővel - házkutatást tartott, a házkutatások során okirati bizonyítékok kerültek lefoglalásra.

A házkutatások során elvégzését követően 6 fő gyanúsítotti kihallgatására került sor különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A 6 főből 5 fő tettesként 1 fő - aki a gazdasági társaságok tevékenységét a háttérből irányította - bűnsegédként került kihallgatásra.

A gazdasági társaságok tevékenységét háttérből irányító 34 éves székesfehérvári férfi 2009. április 7-én bűnügyi őrizetbe került, majd a Székesfehérvári Városi Bíróság az ügyészség indítványára 2009. április 9-én 30 napra elrendelte előzetes letartóztatását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: VPOP

Címkék: