Hiányszakmák: informatikus, szakmunkás, technikus

Világgazdaság2009. április 2. 09:15

Tízből nyolc cég állítja: az egyre növekvő munkanélküliség ellenére is kevés a mesterszakmunkás és a szakmunkás a hazai álláspiacon, sőt, műszaki, illetve számítástechnikai szakemberből sem találnak eleget - mutatta ki az Országos HR Benchmark Felmérés.

A DGS Global Research és az Ernst & Young együttműködésében készült, 651 cég működését feltérképező friss kutatás adatai rávilágítottak: nem elég, hogy bizonyos szakmák képviselőit igen nehéz toborozni, megtartani sem könnyű őket.

Főleg a 20-30 évesek hagyják ott könnyű szívvel a munkahelyüket, illetve az eladók, az értékesítők, a szakmunkások körében és az asszisztencia/adminisztratív munkaerő esetében nagy a fluktuáció. Ez utóbbiakból egyébként túlkínálat van, ahogy jogászokból, PR- és kommunikációs, valamint marketingszakemberekből, sőt, közgazdászokból is.

A cégek többsége a vezetői posztok számát is csökkenti, sőt, az állásban maradó menedzserek fizetései szintén csökkennek.

A felmérés több furcsaságot is leleplezett, például azt, hogy a magyar munkajogi szabályoktól eltérően a vállalatok több mint tíz százaléka nem fizet alapbért az alkalmazottainak. A személyi alapbér munkaszerződésben történő megállapítása kötelező, ám úgy tűnik, az idevonatkozó jogszabályokat a munkaadók sok esetben roszszul értelmezik vagy nem tartják be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A béren kívüli juttatások terén nincs számottevő változás. Tízből legalább hat vezető pozícióban dolgozó élvezi a cégautó előnyeit, a többi munkavállaló körében az étkezési utalvány, az üdülési csekk, az oktatás támogatása az, amelyet a cégek a legnagyobb mértékben biztosítanak. Továbbra is a vállalatok közel egyharmada ad 13. havi fizetést; ezt a juttatást főleg a külföldi tulajdonú cégek, valamint a közszféra munkaadói biztosítják a dolgozóknak.

Címkék: