Megoldás az egészségügy gondjaira: közmunkások a kórházakban

Világgazdaság2009. április 1. 08:30

Enyhülhet az egészségügy több ágazatában már kritikussá váló nővérhiány, mától ugyanis 334 közmunkás kezdi el tevékenységét a kórházakban. Fizetésük 339 millió forintos forrását december végéig a Közmunka Tanács folyósítja.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány állja azok képzési költségeit, akik közülük ápolóképzésre is jelentkeznek. Eredetileg egymilliárd forintot szánt a Közmunka Tanács az ápoló-utánpótlás segítésére, az OFA pedig 400 milliót a képzésre, ugyanis 800 jelentkezővel számoltak.

Igaz, a 334 jelentkező sem kevés, évente ugyanis nagyjából ennyien végeznek ápolóként a magyar iskolákban, vagyis ha folyamatosan meghirdetnék a pályázatot, pár év alatt meg lehetne állítani a vészes szakdolgozóhiányt.

Jelenleg a nyolcezer szakdolgozó fele hiányzik az ágazatból. Nem vitás, hogy a nővérekre szükség van, hiszen a létszámhiány súlyos fizikai és pszichés terhet ró a dolgozókra, de jelentősen rontja a betegellátás minőségét is.

Nem csak a nővér kevés, foghíjas az orvosi kar is. Ezért kénytelenek elfogadni a kórházvezetők azt a gyakorlatot, hogy a hiányzó szakorvosokat más intézményekből elcsábított és vállalkozóként foglalkoztatott doktorokkal pótolják. Bizonyos szakmákban, az altatóorvosokéban, traumatológusokéban annyira kritikus a helyzet, hogy a "vendégmunkások" nélkül műtétek maradnának el.

Címkék: