Akár 13 százalékos munkanélküliség is jöhet

Pénzcentrum2009. március 31. 10:00

Az egy évvel korábbi 8,1 százalékról 9,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a 2008 decembere és 2009 februárja közötti időszakban. Elemzők szerint várhatóan két évig nem javul a helyzet. Változik az állástalanok összetétele is, megjelent egy teljesen új réteg.

A KSH ennél magasabb értéket utoljára tizenkét éve mért: 1997 első negyedében 9,4, a másodikban 9,2 százalék volt a ráta. Az előző hónapban közzétett, 2009. januári adat 8,4 százalék volt.

A foglalkoztatottak száma 3,85 millióról 3,79 millióra csökkent, a munkanélkülieké 337 ezerről 378 ezerre nőtt. A 15-64 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 64 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanélkülieké negyvenezerrel emelkedett.

A munkanélküliség szintje általában annyival nő, amennyi a gazdasági visszaesés mértéke. Magyarországon azonban a tapasztalatok szerint sokan vonulnak inaktivitásba, ezért a statisztikák jellemzően a valósnál kedvezőbb képet mutatnak az állástalanok számáról. Kérdés, mikortól és mennyire alakítja majd át az új kormány például a szociális ellátás rendszerét. Ha sikerül érdemi változást elérni, ötszázalékos gazdasági visszaesés mellett a munkanélküliségi ráta 12-13 százalékra ugorhat.

Az állástalanok között megnőtt a 25 év felettiek aránya, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig hirtelen csökkent. Ez azt jelzi, hogy egy teljesen új réteg került a munkát keresők közé: immár sok képzett, harmincas, negyvenes, eddig a magas foglalkoztatottságú régiókban élő ember is állás nélkül marad.

Címkék: