Áprilistól jöhet a gyógyszerár-emelkedés!

Világgazdaság2009. március 24. 08:45

A kormány döntése szerint várhatóan áprilistól vezetik be a teljes gyógyszerpiacot érintő rendeletet, amely mind a betegek, mind a gyártók és forgalmazók számára többletterhet jelent majd.

A szigorítás okaként a foglalkoztatás szűkülését, illetve az emiatt kieső adókat és járulékokat nevezeték meg, amely bevételkiesést jelent az egészségbiztosító számára. Ezért tartják szükségesnek a gyógyszerkassza 15 milliárdos lefaragását, amit a betegszervezetek elviselhetetlen terhet jelent majd a lakosság számára.

Bár a nagyon súlyos betegségekre adott 100 százalékos támogatású gyógyszereket nem érinti majd a változás, azon készítmények esetén, melyek több betegség gyógyítására is alkalmasak, a korábbi 85 százalékos támogatás 5 százalékponttal csökken.

Az allergiás betegeket képviselő szervezet szintén alkotmányossági felülvizsgálatot sürget, mivel a jövőben csak a súlyos betegeknek járna szakorvosi támogatással terápia, az enyhébb tünetekkel küzdőknek teljes áron kellene a készítményeket beszerezni.

A szaktárca szerint a szigorítás célja az is, hogy lecsökkentség az indokolatlan gyógyszerfogyasztást, mivel hazánkban jelenleg mindenki havonta két csomagnyi gyógyszert szed be. A szakma szerint azonban nem a doboz, hanem az abban található pirulák száma a mérvadó, amely alapján nem vagyunk gyógyszerfalók.

Címkék: