A magyar gyerekek kétharmada terv marad

Pénzcentrum2009. március 11. 09:15

Egy kutatásban 16 ezer magyar férfit és nőt faggattak arról, hogy szeretnének-e három éven belül gyereket. A csaknem 2000 igennel válaszoló sorsát követve kiderült, hogy a nők csupán 31 százaléka, míg a férfiak 27 százaléka váltotta valóra a szándékát.

A Szerepváltozások 2009 nevű kutatás készítői szerint az okok szerteágazók: a párkapcsolat megromlásától kezdve a biológiai akadályokon át az egyéb életcélok előtérbe kerüléséig. A megkérdezett nők 71 százaléka szerint munkahelyi kilátásai előnytelenül alakulnak, ha szül, és a megkérdezett férfiak 61 százaléka is úgy vélte, partnerének szembe kell néznie munkahelyi problémákkal.

A gyerekvállalási kedv jelentősen különbözik attól függően, hogy milyen végzettségű és keresetű nőkről, férfiakról van szó. A férfiak magasabb jövedelme ösztönző, míg a nőké gátló tényező. Egy jól kereső férj vagy partner a gyerekvállalás után is garantálja a család megélhetését. Egy nő esetében, minél magasabb a keresete, annál nagyobb jövedelemről mondanak le a gyerek miatt. Az alacsony jövedelmű nők nagyobb eséllyel vállalnak gyerekeket, mint a közepes vagy magasabb jövedelműek, mert számukra erős az anyasági ellátások kompenzáló hatása. Kivétel ez alól a legmagasabb jövedelmi ötödbe tartozó nők - ők szintén nagyobb eséllyel vállalnak gyereket.

A legkevesebb esélyük tehát az átlagos, illetve a valamivel átlag felett kereső nőknek van arra, hogy szándékaik szerinti időpontban szüljenek: négyötödüknél el is maradt a tervezett gyerekvállalás.

Címkék: