Kötelező hazaküldeni a náthás dolgozót?

Pénzcentrum2009. március 3. 10:30

A munkáltatónak kötelessége lenne hazaküldeni beteg dolgozóját, és ha ezt nem teszi meg, kártérítést követelhetne a munkahelyen megfertőződő munkatárs. Forrás: ingatlan.net

A Munka Törvénykönyve szerint minden munkavállalónak és munkáltatónak együttműködési kötelezettsége van - mondta dr. Tálas Miklós ügyvéd. Ez azt jelenti, hogy a dolgozónak munkára alkalmas állapotban kell megjelenni munkahelyén. Ha pedig egészségi állapota változott (például influenzás lett), arról tájékoztatnia köteles munkaadóját. Viszont az már a munkáltató objektív felelősségvállalásába tartozik, hogy egészséges és biztonságos környezetet biztosítson munkavállalói számára.

Ezért, ha valaki betegen érkezik a munkahelyére, akkor a munkáltatónak nem csak joga, de kötelessége is hazaküldeni azért, hogy a többi dolgozónak biztosítsa az egészséges környezetet. Még abban az esetben is, ha a prüszkölő munkatárs inkább maradna. Ha a munkáltató nem küldi haza beteg dolgozóját, és ebből fakadóan mások is megbetegednek, az ebből keletkező kárért (például keresetveszteség, kórházi ellátás) a munkáltató teljes kártérítéssel tartozik.

Tovább a teljes cikkre...

Címkék: