AZ EU az áfacsökkentés pártján áll

Pénzcentrum2009. február 20. 08:30

Az Európai Parlament elsöprő többséggel jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében szélesebb körben és korlátlan időre lehetővé tennék a tagországoknak az általános forgalmi adó csökkentését, az Európai Bizottság (EB) ajánlásának megfelelően.

Az európai képviselők szerint a Kovács László adó- és vámügyi biztos nevéhez fűződő javaslat pozitív hatással lehet a munkahelyteremtésre és a feketegazdaság elleni harcra. Az uniós előírás ma csak azt szabja meg, hogy a normál áfa minimum 15 százalék legyen, de meghatározott körben alkalmazható egy vagy két alacsonyabb, de legalább 5 százalékos adókulcs is.

Eredetileg egy 2010-ig tartó kísérlet keretében a tagorszá­goknak bizonyos nagy élőmunka-igényű áruk és szolgáltatások, mint például a ruha-, cipő- vagy a kerékpárjavítások terén volt joguk csökkenteni az áfát. Az EB azt javasolta, hogy véglegesítsék ezeket a kulcsokat, emellett a kedvezményt terjesszék ki újabb területekre, amelyeknél az nem okoz torzulást az egységes piacon. Így a lehetőséggel élhetnének a tagállamok a fodrászati szolgáltatások, a házi betegápolás és -gondozás körében; a lakásfelújításoknál már ma is lehet kedvezményes áfát alkalmazni, ezt kiterjeszthetnék az új lakások építésére. A könyvek ugyancsak a kedvezményes áfakörbe tartoznak - a jövőben ide kerülhetnének a hangoskönyvek, illetve a CD-ROM-on terjesztett könyvek is. A vendéglátás is élvezhetné az alacsonyabb forgalmi adó áldásait - ám az éttermekben felszolgált szeszes italokra ez nem vonatkozna.

Címkék: