Támad az APEH! Szorul a hurok a notórius adókerülők nyakán

Pénzcentrum2009. február 18. 05:40

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közzétette a 2009-es évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. Szikora János, az adóhivatal elnöke szerint az ellenőrzések célja, hogy jogkövetésre ösztönözze az adózókat, elrettentse a jogsértésektől az adócsalókat és biztosítsa az államháztartás adóbevételeit. A hatóság igyekszik jelen lenni azokon a területeken, ahol az adókerülés kockázata magas, ugyanakkor a jogkövető adózókat nem zaklatják feleslegesen.

Ellenőrzés hiányában alacsonyabb lenne az adózás hatékonysága, ezért kiemelt szerepet kap a kockázatkezelés és a kiválasztás. Az ellenőrzések során a revizorok az irányelveket szem előtt tartva eredményesebbek lehetnek, mintha csak véletlenszerűen folytatnának ellenőrzéseket.

Az adóhatóság olyan programot fejlesztett melynek segítségével bezárulhat a kör a notórius adókerülők körül. Az APEH bekeríti azokat az adózókat, akik szándékosan visznek csődbe cégeket és ezzel az államot és más vállalkozásokat egyaránt megkárosítanak. Az ilyen ügyvezetők és cégtulajdonosok szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak, mely része a hatóság korrupció ellenes küzdelmének.

A 2008-ban befejezett 317 390 ellenőrzés során 468 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. Ezen belül kiemelt szerepet kaptak a vagyonosodási vizsgálatok, az ÁFA-minimalizálók vizsgálata, az adózói életút elemzése, a TB-járulék elemzése, a központosított ellenőrzések, az értékesítési láncolatok vizsgálata és a hulladékkereskedelem. Vagyonosodási vizsgálatból több mint hatezret folytattak le, az ÁFA-minimalizálók vizsgálata során pedig több mint 131 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel.

Az APEH 2009-ben az előző évek irányelveit folytatva újabb célokat és feladatokat is kitűzött maga elé. A jogelőd nélkül újonnan alakuló vállalkozások közül kockázatelemzéssel választják ki az adózók 20 %-át. Már az elején próbálják kiszűrni a csalárd adókerülési céllal létrehozott vállalkozásokat, amelyek adószám felfüggesztésre számíthatnak.

Vizsgálják a jövedelem- (nyereség-) minimum alatt vallókat, fokozzák a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket. Ellenőrzésekre számíthatnak a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztó adóalanyok, a tartósan veszteséges cégek és a jelentős tagi kölcsönnel rendelkező vállalkozások.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ÁFA-vizsgálatok során célkeresztbe kerülnek a körbeszámlázásos ügyletek, az értékesítési láncolatok, az adóminimalizálók és folytatják az Európai Unió tagállamaival közösen végzett ellenőrzéseket. Szorosabbra vonják az együttműködés a VPOP-val és a külföldi szervekkel, mivel a tapasztalatok szerint a határokon is átnyúló számlázási láncok és körök az évek alatt sokkal összetettebbé váltak.

Az uniós országok adóhatóságaival történő együttműködések szorosabbá tételében hazánk élen jár, jelenleg kilenc többoldalú ellenőrzés van folyamatban, két további pedig előkészítés alatt. A legszorosabb együttműködést a német és az osztrák hatóságokkal van, az APEH elmondása szerint milliárdokra tehető a közösen feltárt adókülönbözetek mértéke.

Címkék: