Nem rúgják ki őket, de nem is dolgozhatnak - rövidít a Siemens!

Pénzcentrum2009. február 13. 12:00

A munkáltatói oldal úgy fogalmaz: munkahelyeket mentenek meg, a dolgozók azonban csak a kevesebb fizetést látják a részmunkaidős foglalkoztatásban. Közel 10 ezer Siemens alkalmazottat érinthet a munkaidő-rövidítés.

A Süddeutsche Zeitung információi szerint a következő hónapokban akár 10 ezer alkalmazottat is érinthet a Siemens költségcsökkentő lépése, melynek keretében rövidítik a munkaidőt.

Bár a januári közgyűlésen a cég vezére, Peter Löscher még azt mondta, a vállalat erős alapokon áll, és nem tépázza meg a válság, alig két héttel később már minden másképp néz ki.

A konszern egyedül tavaly közel 16 ezer alkalmazottjától vált meg, de most úgy tűnik a takarékoskodásnak ezzel még nincs vége, sőt további drasztikus lépések következnek.

El is készültek már a helyi gyárak számára a rövidített munkaidőről szóló tervek, melyek szerint akár meg is duplázódhat a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma. Idáig egyedül Németországban 4600 embert érintett már az átszervezés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkavállalói oldalt tömörítő szakszervezetek azonban ennél jóval nagyobb számot emlegetnek, szerintük ugyanis akár 10 ezer ember is hasonló helyzetben találhatja magát hónapokon belül.

A tervezet fel is sorolja azokat a gyárakat, ahol leghamarabb bevezethetik az új munkarendet, melyek mindegyike Németországban található, ez azonban a szakszervezetek szerint csak a kezdet.

Címkék: