Tömegképzés: 20 éve minden jobb volt?

Pénzcentrum2009. február 5. 10:15

A tömegképzés jelensége nem politikai döntés, hanem globális folyamat, nem mindegy azonban, hogy hány év alatt zajlik le az átmenet. Itthon 10 év alatt tíz százalékról 46 százalékra nőtt a felsőoktatásban tanulók száma - írja a Népszabadság.

A múlt héten került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjának alakuló konferenciája, ahol Temesi József, a kutatóközpont igazgatója elpanaszolta, hogy már a kilencvenes évek óta nincs konszenzus, de még stratégia sem a felsőoktatás strukturális megreformálására.

Eközben a felszólalók hangsúlyozták, hogy a bolognai folyamat nem feltétlenül rossz, de a tömegképzés nem is lehet kétséges, ez adottság, amihez alkalmazkodni kell.

Jobbágy Ákos, a Műszaki Egyetem oktatási igazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy az átállás túl gyorsan zajlik le nálunk. A nyolcvanas években külföldre küldött diákokról szinte csak pozitív visszajelzést kapott az egyetem, akkoriban azonban az egy tanárra jutó hallgatók száma jóval alacsonyabb volt. Ma egy tanárra kétszer annyi mérnökhallgató jut, mint tőlünk nyugatra, és ez bizony a minőség rovására megy.

Ezen kívül a tanárok társadalmi megbecsültsége sem közelíti a fejlettebb országokban mért szintet, így itthon a legtöbben másodállásba kényszerülnek, ami szintén rontja a színvonalat. A rendszer egyre képzetlenebb tanárokat termel, és a hallgatók is egyre gyengébb színvonalat hoznak magukkal középiskolából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Polónyi István, a Debreceni Egyetem tanára szerint ezért a bolognai rendszer alapképzése valójában a középiskolai hiányosságokat hivatott nálunk pótolni.

A legnagyobb bizonytalanság az idén először induló mesterképzéseknél van, hiszen ezt utólag igazították az alapképzésekhez.

Címkék: