Nyolc százalékra ugrott a munkanélküliség

Pénzcentrum2009. január 30. 11:26

Tavaly az utolsó negyedévben 8 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon, ez az előző negyedévhez képest 0,3 százalékponttal magasabb. A foglalkoztatottság a 2002-es szinten áll.

Az elmúlt másfél évben folyamatosan romlik a munkaerőpiaci helyzet: a munkanélküliség emelkedik, a foglalkoztatottság pedig csökken. Igaz, ennek mértéke egyelőre nem drámai, ám a konjunkturális helyzet fényében várhatóan a folyamat tovább tart majd.

Hosszabb időre kitekintve látható, hogy a 2000-es évek egyértelmű kudarc a magyar gazdaságban a foglalkoztatottság szempontjából. A jelenlegi szint - nemzetközi összevetésben kirívóan alacsony aktivitás mellett - a 2002-essel egyezik meg, vagyis az elmúlt hat évben nem teremtődött új munkahely Magyarországon.


Ugyanez a jelenség a munkanélküliségi statisztikában is megfigyelhető, igaz, az állástalanok számát néha az aktivitásra ösztönző, tehát elvben hosszabb távon kedvező intézkedések is emelték. Mindenesetre az 1998 és 2008 között leírt V-alak azt is jelzi, hogy az aktivitást erősítő intézkedések nem jártak sikerrel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék: