Főiskolán tanulhatják a fiatalok a világ megmentését!

Pénzcentrum2009. január 30. 16:00

Természeti Erőforrások néven új kar beindítását tervezi a Károly Róbert Főiskola, ahol a hallgatók a fenntarthatóság szempontjából közelíthetik meg napjaink energiakérdéseit.

Magyarország energiafelhasználása 94%-ban fosszilis eredetű és mindössze 6%-a zöldenergia. Százmilliárdok mennek erőművek építésére és fejlesztésére, pedig különleges természeti adottságokkal bírunk: hőgradiensünk kimagasló, geotermikus energiakészletünk hatalmas. Erre építhet a hőszivattyú, egy szerkezet, amely a földben tárolt hőt és a levegőből vett energiát hasznosítja. Itthon 1200-1300 ilyen szivattyú működik, míg Svédországban 122 000 - magyarázza el a kar beindításának ötletét kiváltó alapproblémát Dr. Gergely Sándor, a Károly Róbert Főiskola Kutató, Fejlesztő Központjának igazgatója.

Dr. Gergely szerint a fosszilis energiaforrások túlzott használata és az erdők kivágása miatt rövid időn belül az oxigén hiánya okoz majd gondot az emberiségnek. Éppen ezért utolérhetetlen a nukleáris, a víz, a nap és a szélenergia, hiszen ezek nem használnak oxigént. "Mind a napnak, mind a szélnek, mind a zöld energiának van egy óriási előnye. Lokális fejlesztő hatása van, mert olyan áttörést tesznek lehetővé az energetikában, mint a személyi számítógép az informatikában." - teszi hozzá a szakember. A Károly Róbert Főiskola hallgatóira jövőbeli szakemberként nem kisebb feladat vár, mint a jelenlegi helyzet a megoldása, s ebben nyújt lehetőséget és megfelelő szakmai hátteret az újonnan létesülő kar.

Címkék:
zöldenergia,