Keressen új állást a széliparban!

Pénzcentrum2009. január 20. 16:00

Miközben a legtöbb szektorból riasztó hírek születnek leépítésekről, a megújuló energiaforrások, azon belül is a szélenergia-iparág tömegével létesítheti az elkövetkező esztendőkben az új munkahelyeket.

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) becslése szerint 2020-ig összesen mintegy 330 000 fő számára nyújt majd megélhetést a szektor. Addigra nagyjából az öreg kontinens energiaszükségletének 12 százalékát fedezik majd a szél hajtotta erőművek. A fejlesztés nem csak a környezetvédelmi szempontokból fontos, de jelentősen csökkenti Európa orosz gáztól való függőségét is ami - mint az utóbbi hetek eseményei megmutatták - szintén kulcsfontosságú kérdés.

De ezen túlmenően is óriási jelentősége lehet a szélenergiának. A szektor ugyanis a munkahelyteremtő képességével és hosszútávon az energiaköltségek csökkentésével jó ösztönzője lehet a megroggyant európai gazdaság talpraállásának.

A szélenergia-ipar 2007-ben 108 600 főt foglalkoztatott, akiknek 59 százaléka dolgozott az alkatrészek (tornyok, turbinák) előállításán. A fennmaradó 41 százalék az építkezéseken, valamint a tervező és működtető cégeknél kapott állást. További 42 700 fő áttételesen kapott munkát az iparágtól.

A munkások nagy része a technológia használatában élenjáró Németországban, Spanyolországban és Dániában dolgozik. A várakozások szerint a szélenergiában érdekelt cégek elsőként törhetnek ki a mostani gyászos gazdasági helyzetből, nemcsak számos állást, de jó befektetési lehetőséget is biztosítva az érdeklődőknek.

Címkék: