A középosztályt sújtja leginkább a válság

Pénzcentrum2009. január 12. 15:00

A mostani pénzügyi válsághoz hasonló száz évente egyszer, ha előfordul - mondta Alan Greenspan, a Fed volt elnöke. Nos valóban ritka az ilyen általános mélyrepülés, mint a mostani, ám olyan még nem volt, hogy az értelmiségi munkavállalókat jobban sújtsa a recesszió, mint a munkásokat.

A tavaly nyár óta beérkező brit makroadatok szerint a mostani válság leginkább a fehérgallérosokat, vagyis a nem fizikai szektorokban dolgozó munkavállalókat érinti leginkább. A vállalatok bejelentései alapján Nagy-Britanniában az utóbbi fél évben 22 038 munkavállalót rúgtak ki menedzseri vagy tanácsadói pozícióból, ami hetente 848 állás megszűnését jelenti. Mérnöki pozícióból és szállítmányozási cégektől több, mint 52 ezer hely leépítését jelentették a vállalatok a Fizetésképtelenségi Szolgálatnak.

A számok szt is megmutatták, a szűkítések milyen áttételes hatással vannak a fogyasztói kiadásokra. A sport- és rekreációs szektorból mintegy 10,5 ezer dolgozó elbocsátása várható, és nagyjából ugyanennyi ember kerül az utcára az élelmiszeriparból. Míg a korábbi gazdasági válságok során a munkanélküliek nagy része a feldolgozóiparból érkezett, addig most elsősorban az értelmiségiek körében szedi áldozatait dekonjunktúra. Elemzők szerint a makroadatok egyértelműen arra utalnak, hogy a mostani egy igazi "középosztálybeli recesszió".

Címkék: