Kiskapu a BAR-listához? - Tévedés volt!

Pénzcentrum2007. augusztus 6. 05:40

Tényleg lehet csalni? Nemrégiben adtuk közzé, hogyan lehet kikerülni a Központi Hitelinformációs Rendszerből (ismertebb nevén BAR-listáról) viszonylag egyszerűen. Most annak jártunk utána, hogy ez valójában ténylegesen megvalósítható-e, mennyien élnek ezzel a lehetőséggel, illetve mit lehet tenni ellene.

Emlékeztetőül

Mi is volt ez a tipp? Elméletileg elég hozzá annyi, hogy megváltoztatjuk a saját, valamint az édesanyánk nevét, innentől kezdve mintegy új személyazonossággal léphetünk be a következő bankba hitelt igényelni.

Nem is annyira egyszerű

Rácz Lajos, a vállalkozásokra és magánszemélyekre vonatkozó adóslistát üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy ilyen módon nem lehet kijátszani a rendszert, hiszen a születési név egyértelműen beazonosítja az illetőt.

A KHR-rendszerben ugyanis az ügyfelek azonosítása a következő természetes azonosítók alapján történik. A rendszer az egyes ügyfelekről a következő adatokat tartja nyilván:

· születéskori családi név, utónév,
· születési dátum, születési hely,
· anyja neve,
· jelenlegi név,
· állampolgárság,
· személyi igazolványának száma, útlevél száma, gépjármű vezetői engedély száma,
· lakhely címe, postacím.

A KHR honlapján egyébként külön felhívják a figyelmet arra, hogy mivel könnyen megváltozhat az ügyfél neve, például házasságkötés esetén, ezért az azonosításra mindenképpen a születési családi és utónevet kell használni.

Ez tehát azt jelenti számunkra, hogy nem elég, ha két nevet változtatunk meg, egyértelműen beazonosíthatóvá a születési nevünk révén válunk.

Mit szólnak ehhez a bankok?

A bankok oldaláról

Megkérdeztünk néhány bankot is ezzel kapcsolatosan, összeállításunk elkészítésében segítségünkre a Budapest Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank, valamint a Volksbank volt.

A Budapest Bank úgy gondolja, hogy a csalás kivitelezhetősége kérdéses, az ebből fakadó kockázatokat tehát nem tartják jelentősnek. Itt úgy gondolják, hogy egy egységes azonosító használata természetesen egyszerűbbé tehetné a hitelbírálat folyamatát, de ehhez a vonatkozó jogszabályok módosítására volna szükség.

Az Erste Banknál kérdésünkre elmondták, hogy még nem akadt olyan ügyfél, aki visszaélt volna a névváltoztatással. Hozzátették, szakértők szerint nem elég csupán ennek a két névnek a megváltoztatása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A K&H Banknál is azt a választ kaptuk kérdéseinkre, hogy kizárható ezen csalási módozat tömeges megjelenése.

Az OTP Bank kiemelte, hogy azoknál az ügyfeleknél, akiknél még a hitelbírálati folyamat során kiderül, hogy visszaélnek valaki más okiratával, vagy pedig hamis adatokat közölnek, az ügyintézők csalás gyanújával elutasíthatják. Tömeges visszaélésről itt sincs információ.

A Raiffeisen Bank a csalást választó ügyfelek számára vonatkozóan nem szolgálhatott publikus információkkal, sőt véleményük szerint az ilyen típusú csalások kivédésére nem létezik hatékony módszer. A kivédéssel kapcsolatosan a Raiffeisennél hasznosnak találnák egyéb azonosító bevezetését, ilyen lehetne például a TAJ-szám.

Az UniCredit Bank válaszában kiemelte, hogy ezzel az alapvetően technikai kérdéssel maga a Bankszövetség is foglalkozik

A Volksbanknál nem tapasztaltak változást a KHR-listát csalással kikerülő ügyfelek számában, így nem is javasolnak semmilyen törvényi változtatást, s nem alkalmaznak a csalások kiszűrésére egyéb eszközöket.

És a pozitív adóslista?

Általában elmondható, hogy a lakosság negatív megítéléssel áll a pozitív adóslista esetleges bevezetéséhez. A félelem pedig alapvetően nem indokolt, hiszen a lista nem csupán a pénzintézetek, hanem ugyanúgy az ügyfelek érdekeit is szolgálná.

Az általunk megkérdezett bankok is üdvözölnék bevezetését, hiszen ebben az esetben könnyebben juthatna hozzá az intézmény a hitelkérelmezővel kapcsolatos bizonyos, s igencsak fontos információkhoz. Vagyis a hitelbírálat hatékonyabbá, egyszerűbbé, s gyorsabbá válhatna.

Ez egyébként a számunkra is egyszerűbb hitelfevételi folyamatot jelenthet, sőt előfordulhat, hogy olcsóbban juthatunk hozzá hitelünkhöz. A Budapest Bank válaszában kiemelte, hogy egy, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tanulmánya szerint a teljes körű adósnyilvántartással rendelkező országok fogyasztási és lakáshitel euró THM-je alacsonyabb, mint Magyarországon.

Az OTP Banktól megtudtuk, hogy előzetes becslések szerint az elmúlt két év alatt 1 - 1,5 százalékponttal is alacsonyabbá válhatott volna a fedezetlen fogyasztási hitelek kamata, ha egy pozitív adóslista is rendelkezésre állt volna.

Címkék: