Szabályosan megrohamozták a bankokat a magyarok: mégis mit keresnek most ennyien?

Meszlényi Tamás2024. április 8. 16:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződések februárra vonatkozó forgalmi és árazási adatait. Az alábbiakban ismertetni fogjuk a friss jegybanki adatsorok lakáshitelekre vonatkozó részeit – megnézzük, hogy mekkora összegben és milyen átlagos hitelköltséggel nyújtottak a hitelintézeteket jelzáloghiteleket a lakossági ügyfelek számára. Bár a hitelpiac februárban is tudott bővülni, az a lendület most nem volt megfigyelhető, mint amit korábban december-január vonatkozásában láttunk. Ugyanakkor változatlanul elmondható, hogy a 2023-as számokhoz képest az idei évet nagyon erősen kezdte a lakossági hitelpiac.

Idén februárban 85,1 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyar háztartások – derül ki a jegybank friss adataiból. Ez bő 3 milliárd forintos bővülést jelent az előző hónaphoz képest, ami közel 3,8 százalékos növekedésnek felel meg. Bár december-januárban ennél lényegesen jelentősebb, 29,5 százalékos volt a bővülés mértéke, az eredmény még így is kiemelkedően jónak számít – egy évvel korábban, 2023 februárjában mindössze 33,1 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott forint lakáscélú hitelek szerződéses összege.

A tavaly februári eredményhez képest tehát a növekedés több mint 157 százalékos.

Egyetlen hónap alatt ennél nagyobb összeget utoljára 2022 augusztusában vettek fel a magyar háztartások – akkor az újonnan kihelyezett lakáshitelek volumene meghaladta a 96 milliárd forintot. Ez akkor egyébként már gyenge eredménynek számított, elvégre 2022 január-júniusában még rendre 100 milliárd forint felett volt az új lakáshitelek szerződéses összege.

Loading...

A mostani eredmény tehát mindenképpen figyelemre méltó, még akkor is, ha a növekedés lendülete jelentősen alábbhagyott az előző hónaphoz képest. A tavalyi évben havonta átlagosan 49,6 milliárd forintnyi lakáshitel kerül kihelyezésre, amely összeget a most februári eredmény közel 72 százalékkal tudott meghaladni.

Ugyancsak kedvező hír, hogy februárban is csökkent a jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója – az összes lakáshitelre vetítve ez a mutató 7,85 százalékon állt februárban, szemben a januári 8,76 százalékkal (-0,91 százalékpont). Ez a mutató utoljára 2022 júniusában volt ennél alacsonyabb (6,93%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Jelenlegi ajánlatok

Szokásunkhoz képest ismét megnéztük, hogy milyen piaci hitelkonstrukciók közül válogathatnak azok, akik most szeretnének jelzáloghitel felvétele mellett ingatlant vásárolni. A kalkulációt 15 millió forint kölcsönösszeggel, 20 éves futamidővel és 700 ezer forint nettó családi jövedelemmel végeztük el a Pénzcentrum hitelkalkulátorával.

Loading...

A fenti feltételekkel elérhető ajánlatok mellett most április első felében az UniCredit Bank ajánlata tűnik a legkedvezőbbnek – a bank jelenleg 6,11 százalékos THM-mel kínálja a fenti hitelt, ami havi 107 104 forintos törlesztőrészletet jelentene. A futamidő végére 25 720 097 forint lenne a teljes visszafizetés összege.

Az UniCredit Bank ajánlata után a Raiffeisen Bank (110 428 forint, THM 6,53%), a CIB Bank (110 756 forint, THM 6,57%) és a MagNet Bank (110 845 forint, THM 6,78%) ajánlatai tűnnek jelenleg a legkedvezőbbnek, míg a legkevésbé kedvezőnek jelenleg egy K&H-s ajánlat tűnik – ebben az esetben 115 306 forint lenne a havi törlesztőrészletünk, míg a teljes visszafizetendő összeg 27 810 478 forint (THM 7,18%) lenne.

Címkék:
mnb, eredmény, lakáshitel, jelzáloghitel, jegybank, bank, thm, forinthitel, hitelezés, központi bank, magyar nemzeti bank, hitelpiac,