Sokkolta az elemzőket a kamatdöntés, erre tényleg senki sem számított

Pénzcentrum2024. január 30. 19:33

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén. Ezzel a jegybank testülete alaposan meglepte az elemzőket, akik szerint az alapkamat nyár elejére 6 százalék környékére süllyedhet.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén. Korábban több arra utaló jel is volt, hogy a jegybank gyorsíthat a lazítás ütemén, hiszen már decemberben szóba került egy 100 bázispontos lépés. Két hete pedig Virág Barnabás alelnök már elég egyértelműen beszélt arról, hogy a januári ülésen erősödhet a nagyobb vágás esélye. Elemzők most egyaránt meglepődtek a Matolcsy György vezette testület döntésén.

Nyár elejére akár 6,5 százalékra csökkenhet az alapkamat

Kisebb meglepetést hozott a Monetáris Tanács mai kamatmeghatározó ülése. A majdnem egyöntetű 100 bázispontos kamatcsökkentést váró elemzői konszenzussal szemben a testület az előző hónapokban „megszokott” óvatosabb, 75 bázispontos kamatcsökkentő lépés mellett döntött.

A jegybanki alapkamat új szintje így 10 százalék lett. Értelemszerűen 75 bázisponttal csökken a kamatfolyosó felső, illetve alsó széle is holnaptól: rendre 11, illetve 9 százalékra

– közölte az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntése után Nyeste Orsolya. Az Erste elemzője kiemelte, a kamatdöntést követő alelnöki sajtótájékoztató hangsúlyozta, hogy bár a gazdaság fundamentális tényezői, az infláció csökkenése és a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása a nagyobb kamatcsökkentést is lehetővé tette volna, az elmúlt napok pénzpiaci folyamatai óvatosságot indokoltak.

Amennyiben javul a kockázati megítélés az elkövetkező egy hónapban, nem zárható ki, hogy az MNB februárban már valóban 100 bázispontra gyorsít a kamatvágás ütemén. Mivel azonban véleményünk szerint már a második negyedévben kifullad a mostani ütemes dezinfláció, és az éves index várhatóan újra kikerül a jegybanki célsávból, nem biztos, hogy érdemes lesz egy nagyon rövid időre gyorsítani – mondta Nyeste Orsolya. Összességében a kamatcsökkentések folytatására kétségkívül van tér továbbra is, és az Erste várakozása szerint nyár elejére 6,5-7 százalékra csökkenhet az alapkamat.

A kamatcsökkentés lassabb ütemre válthat

2024-ben is folytatódhat a dezinfláció, a hazai gazdaság sérülékenysége is várhatóan tovább csökken a külső pozíción keresztül, így az alapkamat csökkentése folytatódhat az eddigi ütemben a következő hónapokban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– közölte Balog-Béki Márta, az MBH Bank senior tőkepiaci elemzője. Közölte, várakozásuk szerint az inflációs célhoz való visszatérés lassabban valósulhat meg mint az eddigi inflációcsökkenés, ezt csak 2025-ben várják, így a kamatcsökkentési ciklus 2024 első félév vége felé lassabb ütemre válthat. A jegybank a pozitív reálkamat fenntartását szükségesnek tartja, így az MBH Bank fenntartja, hogy 2024 harmadik negyedév elejére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, amely az év végéig fennmaradhat, szem előtt tartva az óvatossági motívumot.

A bank az irányadó kamat csökkentésének várható folytatása ellenére sem vár jelentősebb gyengülést a forint árfolyamában. A hazai irányadó kamatszint továbbra is kiemelkedően magas, így kellő védelmet nyújt a forintnak és a fennmaradó régiós relatív kamatelőny is segít a következő hónapokban a pozitív reálkamat fenntartásában. A kamatcsökkentések és a továbbra is vonzó kamatfelár mérséklődésének hatását ellensúlyozza a külső egyensúly és a folyó fizetési mérleg markáns javulása – az 1 százalékos többletet is megközelítheti a mérleg idén -, ami nettó forintvételi pozíciót jelent, továbbá az EU-s források gyakorlati érkezésével kapcsolatos hír is pozitív fundamentálisan, illetve a jelentős volumenben beáramló FDI is pozitív háttérelemet jelent.

Balog-Béki Márta végül közölte, az MBH Bank várakozása jelenleg 2024 végére 372,50-es árfolyamszint, mivel a pozitív és a negatív irányú kockázatok megközelítőleg kiegyensúlyozottak, jelenleg kismértékben pozitív többletűek.

Címkék:
hitel, mnb, alapkamat, kamatdöntés, monetáris tanács, monetáris politika,