Itt az újabb kamatplafon-bejelentés: ennél a banknál is elstartoltak a kedvezményes hitelek

Pénzcentrum2023. október 9. 15:15

Hétfőtől a K&H átalakította a teljes lakáshitel-kínálatát és bevezette a "thm- és kamatplafonos" lakossági és vállalati kölcsönöket – igaz, a pénzintézet kínálatában már eddig is elérhetőek voltak a 8,5 százaléknál alacsonyabb teljes hiteldíjmutatóval elérhető lakáshitelek. Egy 10 éves kamatrögzítésű, egyben 10 éves futamidejű 12 millió forintos lakáshitel esetében így a törlesztőrészlet kevesebb mint 146 ezer forint lesz.

Átalakítja a vállalkozásoknak és a lakosságnak kínált hitelkínálatát mostantól a K&H, hogy ezzel is segítse a hitelpiac élénkítését és a gazdaság felpörgetését. Ennek keretében a lakáshiteleknél 8,5 százalékos lesz a maximális teljes hiteldíjmutató, a vállalati hiteleknél pedig elérhető legfeljebb 12 százalék lesz a kamat.

Mennyi a törlesztő egy thm-plafonos lakáshitelnél?

A K&H-nál az elmúlt hónapokban folyósított lakáshitelek többségének teljes hiteldíjmutatója elmaradt a 8,5 százalékos szinttől, mostantól pedig mindegyik kölcsön teljesíti ezt a kritériumot

– mondta Molnár Gergő, a K&H lakossági marketing vezetője, aki hozzátette, a pénzintézet erős pozíciókkal rendelkezik a lakáshitelpiacon, jelenleg minden hatodik új lakáshitelt a K&H folyósít a lakosságnak.

A mostani lépés eredményeként például a 10 éves kamatrögzítésű és 10 éves lakáshitelek kamata 8 százalékos lesz. Egy 8 millió forintos hitelösszeg esetében így a törlesztőrészlet 97 ezer forint lesz. Azonos kamatfixálás és futamidő mellett egy 12 millió forintos lakáshitelnél kevesebb mint 146 ezer forint lesz ugyanez. Ha pedig ezekkel a feltételekkel 20 millió forintot igényel - és pozitív eredménnyel zárult a hitelelbírálás - akkor 243 ezer forintnál valamivel kevesebb lesz a törlesztőrészlet.

Vállalati hitelek akár 12 százaléknál olcsóbban

A most megszületett döntés a vállalkozói forgóeszközhitelekre is vonatkozik. Ebben az esetben nem a thm, hanem az új kölcsönökre vonatkozó kamat van maximalizálva, mégpedig elérhető 12 százalékos szinten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez kedvező kamatnak mondható a mostani környezetben, de vannak emellett támogatott, más kedvezményes megoldások is az üzleti szféra szereplői számára

– közölte Molnár Gergő. A Széchenyi Kártya Program keretében elérhető vállalati forgóeszközhitel-konstrukcióknál a kamatszint például 5 százalékos.

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat, thm, pénzügyek, vállalatok, kamatok, hitelpiac, thm-plafon,