Falusi CSOK 2023: mik a falusi CSOK 2023 évi feltételei, milyen településeken igényelhető?

Pénzcentrum2023. június 18. 19:00

2023-ban is töretlen népszerűségnek örvendnek a családtámogatások, köztük élen jár a babaváró hitel, a CSOK, az illetékelengedés, vagy a falusi CSOK, amelyeket változatlanul igényelhetünk az idei évben is. Cikkünkben ez esetben a falusi CSOK 2023 feltételei és a falusi CSOK igénylés 2023 évi aktuális tudnivalóiról tájékoztatjuk olvasóinkat: mutatjuk, mennyi a falusi CSOK 2023 évében, a falusi CSOK hol igényelhető és milyen települések szerepelnek a falusi CSOK lista sorain!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a falusi CSOK, mi a falusi CSOK és a „sima” CSOK közötti különbség, milyen előnyöket élveznek azok a magyar családok, akik falusi CSOK segítségével vásárolják meg, újítják fel ingatlanjukat. Falusi CSOK lista 2023: mutatjuk, hány települést sorakoztat fel a falusi CSOK lista 2023 évében, mit érdemes tudnunk a falusi CSOK meghosszabbítása 2023 évére vonatkozó újdonságairól. Amellett, hogy megtudhatod, mik a falusi CSOK feltételei 2023 évében, azt is eláruljuk, hogy a falusi CSOK folyósítása mennyi idő, a falusi CSOK hány éves korig igényelhető, mennyi a falusi CSOK összege.

Mi az a falusi CSOK?

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb családtámogatási formájaként debütált a 2015-ben bevezetett, jelenlegi formájában 2016-ban elindított a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), ami az építkező, vagy a létező lakást vásárló (használt és új ingatlanok egyaránt), illetve azokat bővítő, korszerűsítő családokat támogatja – feltéve, ha a pár gyermekkel rendelkezik, vagy új gyermeket vállal. Fontos kiemelnünk, hogy a falusi CSOK és a „sima” CSOK nem ugyanaz a juttatás, maga a falusi CSOK 2019. július 1-jén indult, eltérő szabályokkal, kimondottan a kisebb, kevésbé frekventált településeket támogatva.

A falusi CSOK meghosszabbítása 2023 évében: meddig igényelhető falusi CSOK?

2022 év végén meghosszabbításra került a falusi CSOK határideje: a jelenlegi szabályzás szerint a falusi CSOK 2024. december 31-ig igényelhető azoknál a hitelintézetnél, amelyek foglalkoznak ennek a családtámogatási formának a folyósításával.

Miben más a falusi CSOK, mint a sima CSOK?

A falusi CSOK szabályai jelentős átfedést mutatnak a használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételeivel, azonban van néhány fontos különbség. A falusi CSOK tárgya lehet a falusi CSOK településlista 2023 évi faluinak területén található használt lakóingatlan (lakás, ház, tanya, birtokközpont) vásárlása és korszerűsítése/bővítése (az igényelt összeg 50%-a fordítható vásárlásra) vagy egy meglévő lakóingatlan korszerűsítése/bővítése – attól függetlenül, hogy az igénylő a „sima” CSOK-ot igénybe vette-e az ingatlanra.

A falusi CSOK esetében fontos kitétel, hogy vásárlás és korszerűsítés/bővítés esetén az ingatlan vételára legfeljebb 20%-ban haladhatja meg a hitelintézet által felbecsült forgalmi értékét. Meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése esetén csak feleakkora összegű juttatás vehető igénybe, mint a vásárlás esetében, ellenben a felvett falusi CSOK összeget nem kell csökkenteni más, korábban felvett családtámogatás összegével (pl. a CSOK-kal). Építkezés esetében a falusi CSOK lista településein is a sima CSOK vehető igénybe. A szerződésben vállalt korszerűsítési munkálat 3 éven belül el kell végezni.

Mennyi a falusi CSOK összege?

A falusi CSOK a normál CSOK-hoz hasonlóan a 3 gyermek vállalását támogatja leginkább. A 2023 falusi CSOK összege:

  • 1 gyermek vállalása esetén 600.000 Ft (vásáslás + bővítés/korszerűsítés) / 300.000 Ft (meglévő ingatlan bővítés/korszerűsítés);
  • 2 gyermek vállalása esetén 2.600.000 Ft (vásáslás + bővítés/korszerűsítés) / 1.300.000 Ft (meglévő ingatlan bővítés/korszerűsítés);
  • 3, vagy annál több gyermek vállalása esetén 10.000.000 Ft (vásáslás + bővítés/korszerűsítés) / 5.000.000 Ft (meglévő ingatlan bővítés/korszerűsítés).

A fentiekben felsorolt összegek 50%-a fordítható ingatlanvásárlásra. A falusi CSOK mellé felvehetünk CSOK hitelt is, azaz a két otthonteremtési támogatás egy bizonyos szintig kombinálható, hiszen nem ugyanarról a juttatásról van szó: a 2 gyermekkel rendelkezők (vagy a gyerekeket előre vállalók) 10.000.000 Ft, a 3 gyermekkel rendelkezők 15.000.000 Ft erejéig jogosultak a kedvezményes hitel igénylésére. Falusi CSOK mellé a meglévő lakás korszerűsítése/bővítése esetén a kedvezményes hitelnek a fele jár, maximálisan 5 és 7.500.000 Ft értékekben.

2023 falusi CSOK változás

A falusi CSOK témakörével kapcsolatban szintén fontos kérdés, hogy változott-e valami 2023 évében a szabályzás terén. Újdonságnak számít a falusi CSOK kapcsán, hogy 2023.01.01-től a falusi CSOK nem vehető igénybe a részben vásárlásra felvett, azaz teljes összegű falusi CSOK, ha az igénylő az 5 éven belül elidegenített tulajdonjogát szándékozik visszavásárolni a falusi CSOK segítségével.

A falusi CSOK 2023 feltételei

A falusi CSOK feltételei 2023 évében a falusi CSOK igénylés kapcsán a következőképp alakulnak (jellemzően a gyermekvállaláshoz, tb-jogviszonyhoz köthető falusi CSOK 2023 feltételek):

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 1 vagy 2 gyermek vállalása esetén, ha a család falusi CSOK-ot igényel, legalább az egyik szülő részéről teljesítendő feltétel a legalább 180 napos, legfeljebb 30 nappal megszakított biztosítási jogviszony, a 3 gyermekes falusi CSOK esetében viszont 2 éves biztosítási jogviszony megléte szükséges;
  • 1 gyermek vállalását 4 éven belül, 2 gyermek vállalását 8 éven belül, 3 gyermek vállalását pedig 10 éven belül kell teljesíteni;
  • egy másik, meglévő ingatlan tulajdonlása nem akadály, azonban a falusi CSOK segítségével vásárolt ingatlanban mindkét félnek tulajdoni hányadot kell szereznie;
  • a falusi CSOK 2023 évi szabályai szerint a falusi CSOK-os ingatlanban - bizonyos kivételektől eltekintve – az igénylőknek 10 éven keresztül benne kell élnie.

A falusi CSOK hány éves korig igényelhető?

A falusi CSOK igénylés kapcsán fontos odafigyelnünk a falusi CSOK életkori megkötéseire is: az előző falusi CSOK feltételek mellett további szabály, hogy előre vállalt gyermekek esetében csak olyan házaspárok igényelhetik a falusi CSOK összegét, akiknél legalább az egyik fél 40 évnél fiatalabb (nem előre vállalt, hanem meglévő gyereknél nincs ilyen megkötés). Maga a falusi CSOK a gyermek 25. életévének betöltéséig igényelhető.

A falusi CSOK-os ingatlan méretre és felszereltségre vonatkozó kikötései

További fontos kitétel, hogy a családtámogatással vásárolt ingatlannak meg kell felelnie a minimális hasznos területre vonatkozó elvárásoknak (falusi CSOK esetén: 1 gyermekre 40 m2, 2 gyermekre 50 m2, 3 gyermekre 60 m2, 4 vagy több gyermekre 70 m2). A falusi CSOK feltételei között továbbá mindenképpen tudnunk kell, hogy a falusi CSOK 2023 évében csak olyan, az ingatlannyilvántartásban szereplő lakásra/lakóházra igényelhető, ami rendelkezik a 12 m2-es alsó határt meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel (vagy 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel/térbővülettel), illetve (rendelkezni fog) fürdőhelyiséggel és WC-vel, ennek vállalásáról pedig az igénylő bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik.

Falusi CSOK bővítés, falusi CSOK korszerűsítés

Amellett, hogy leírtuk, mi az a falusi CSOK, miben más a falusi CSOK, mint a sima CSOK és mennyi a falusi CSOK összege, mindenképpen érdemes arra is kitérnünk, hogy a falusi CSOK 2023 feltételei kapcsán pontosan mi számolható el bővítésnek és korszerűsítésnek. A meglévő épületrészek átalakítása nem minősül bővítésnek, azonban, ha a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával bővül, az már számít – ide értjük például az emelet-ráépítést vagy a korábban nem hasznosított tetőtér beépítését (feltéve, ha a bővítéssel nem jön létre új, külön lakás).

A 2023 falusi CSOK feltételei szempontjából a korszerűsítés kategóriájába jóval több felújítási tevékenység számítható be: tipikus példa erre például a nyílászzárócsere, a tetőcsere/felújítás, a belső terek felújítása (pl. burkolatcsere, belső elektromos hálózat csere, fürdőszobafelújítás), vagy többek között az épület szigetelése. A falusi CSOK ingatlanfejlesztési beruházások legalább 70%-ról számlát kell tudni felmutatni, a falusi CSOK támogatás folyósítása pedig utólagosan történik, a bank a részösszegeket az ingatlan elkészültségi fokának megfelelően folyósítja.

A falusi CSOK hol igényelhető?

Így, hogy tudjuk, mi az a falusi CSOK, és mik a falusi CSOK feltételei, érdemes kitérnünk arra is, hogy a falusi CSOK hol igényelhető. A 2023 falusi CSOK igénylés használt ingatlan vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül igényelhető, engedélyköteles építési tevékenység esetén a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően, egyszerű bejelentéshez kötött tevékenység esetén pedig a lakás felépítéséének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően kell a falusi CSOK igényünket leadni a hitelintézetnél.

Falusi CSOK településlista 2023

A 2023 falusi CSOK szabályai szerint idén összesen 2631 település (jellemzően kisebb települések) között válogathatunk. A falusi CSOK lista 2023 évében is érvényes verziója a 2022.12.28-án megjelent Magyar Közlöny 54. oldalán kezdődik.

A falusi CSOK folyósítása mennyi idő?

A falusi CSOK folyósításának ideje általánosságban az igénylés leadásától számítva 1 hónapot vesz igénybe, azonban bizonyos esetekben ennél lassabb banki ügyintézési határidővel is szükséges számolnunk. A bank először az ingatlanvásárlásra adott összeget utalja át, a lakásfelújításra/bővítésre szánt összeg a későbbiekben, az elvégzett munkálatok és az anyagköltség számlákkal történő igazolása esetén kerül folyósításra, az elkészültségi foknak megfelelően. Azt, hogy tényleg végbementek-e a műszaki fejlesztési folyamatok, műszaki ellenőr vizsgálja.

Címkék:
lakás, ingatlan, lakásfelújítás, korszerűsítés, csok, vidék, bővítés, családtámogatás, babaváró,