Megjelent a rendelet: kiterjesztik a kamatstopot ezekre a hitelekre is

Pénzcentrum2022. október 15. 16:33

A péntek este megjelent rendeletben a kormány rögzítette azt a döntését, miszerint meghosszabbítják a kamatstopot 2023. június 30-ig. Ezt a döntést már korábban bejelentették, azonban arról eddig nem esett szó, hogy a kamatstopot kiterjesztik. Az új rendelet szerint a kamatstop szabályait "a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a fogyasztónak nyújtott lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre és 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre is alkalmazni kell".

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet nemcsak hivatalossá tette a kamatstop meghosszabbítását, hanem kiterjesztette azt az ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelekre is. Ezekre a hitelekre vonatkozóan korábban azért nem hoztak valószínűleg, mert a kamatstopot nem tervezték ilyen hosszú időre, tehát egyébként sem kellett az ilyen konstrukciókra kitérni. Azonban azóta kétszer hosszabbítottak, így esedékessé vált dönteni a hosszabb kamatperiódusú hitelekről is, melyeknek közeledik a kamatfordulója.

Az új rendelet lényegében minden olyan jelzáloghitelre kiterjeszti a kamatstopot, melyek kamatfordulója  jövő év június 30-ig esedékes lenne. A rendelet a mai naptól hatályos.

Címkék:
hitel, jelzáloghitel, kormány, bank, határidő, kölcsön, kamatperiódus, rendelet, hitelek, kamatstop,