Brutális csapás ez a magyar vállalkozásoknak: az MNB nem lassít, egekben a kamatok

G72022. szeptember 2. 09:46

A jegybank tavaly óta megkezdett kamatemelésével minden hitelkonstrukció törlesztője magasabb lesz, ami a a jövőben csökkentheti a beruházások számát, ugyanis a vállalati hitelfelvétel már most látványosan megcsappant – írja a G7.

A jegybank kamatemelési ciklusa miatt drágul itthon az összes hitel, így a vállalatoknak nyújtott konstrukciók is kevésbé kedvezőek idén. Ez már most meglátszik abban, hogy kevesebb ilyen hitelt vesznek fel. A változás főleg a kis- és mikrovállalkozásokat érinti, itt jóval nagyobb keresletcsökkenést várnak a bankok, mint a nagy és a közepes vállalatok csoportjában. 

A már meglévő hiteleknél és növekedhetnek a törlesztők a kamatemelés miatt, ami szintén nagyobb anyagi terheket róhat a cégekre.  Az irányadó kamatláb változása leginkább és leggyorsabban a  rövid lejáratú kölcsönöknél mutatkoznak meg, ezek pedig a vállalati hitelkibocsátás kisebb részét képezik csak.Gyakoribbak  a hosszabb távú hitelek, főleg a beruházásoknál, ráadásul ezek mellé sokszor járhat állami támogatás. Egyelőre nem látszik, mikor lehet vége a kamatemelési ciklusnak. A jegybank a héten növelte 18 éves csúcsra, 11,75 százalékra az alapkamatot, és az előrejelzéseket figyelembe véve az irányadó ráta további emelése várható. A hitelhez jutás tehát várhatóan tovább nehezedi, a meglévő, változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei pedig tovább növekedhetnek a vállalkozások esetében.

Címkék:
vállalkozás, mnb, jegybank, beruházás, jegybanki alapkamat, törlesztés, kamatemelés, hitelek, törlesztő, vállalkozások,