Itt az újabb kamatdöntés: váratlan lépés jött az MNB-től

Pénzcentrum2022. július 21. 09:20

A múlt hetivel megegyező 9,75%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat. A lépés nem is meglepő, hiszen a forint utóbbi napokban látott erősödése mérsékelte a nyomást a jegybankon.

Csütörtökön ismét 9,75%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank, ezzel nem változnak a kamatkondíciók, a kamatfolyosó két széle továbbra is 9,25, illetve 12,25%.

Az egyhetes kamat változtatásával a jegybank elsősorban a pénzpiaci fejleményekre, kimondottan a forint árfolyamára reagált. Mivel a magyar deviza az utóbbi egy hétben számottevően erősödött az euróval szemben, ezért várható volt, hogy most nem emelkedik tovább az irányadó kamatszint, írta a Portfolio. A Monetáris Tanács legközelebb kedden ül össze, akkor várhatóan tovább emeli majd az alapkamatot, illetve a kamatfolyosó két szélét. Azt a lépést pedig egy hét múlva követheti majd le az irányadó kamat.

Az szinte biztosra vehető, hogy a jövő héten megjelenik Magyarországon a 10 százalék feletti irányadó kamat, amire a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt példa.

Friss jegybanki előrejelzések majd csak szeptember végén jönnek legközelebb, komolyabb monetáris politikai váltásra is akkor van kilátás. Vagyis a jövő heti és az augusztusi döntések még viszonylag „unalmasak” lehetnek, főleg akkor, ha kitart a forint ereje. A magyar irányadó kamat továbbra is a legmagasabb a régióban, hiszen a cseh kamatszint jelenleg 7 százalékon áll, a lengyel pedig 6,5%-os.

Címkék:
mnb, jegybank, forint, kamat, magyar, kamatemelés, kamatdöntés,