Kell fizetnie, akinek a Sberbanknál volt hitele? Fontos: megváltoztak a Sberbank számlaszámai!

Pénzcentrum2022. március 3. 16:59

A Sberbank egészen mostanáig rendkívül kedvező feltételekkel kínált személyi hitelt, aki pedig vállalta, hogy a banknál vezetett számlára minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik, az kamatkedvezményt is kapott. De mit tegyen egy adós a jelenlegi helyzetben? Törlessze a hitelét a továbbiakban is, illetve teljesítse a kedvezmény feltételeként megszabott jóváírásokat?

Ahogy azt valószínűleg már minden érintett tudja, a magyarországi Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, valamit ezzel együtt elrendelte a cég végelszámolását is. A csőd oka az Ukrajna ellenni orosz agresszió, pontosabban az annak hatására elrendelt Oroszország elleni gazdasági szankciók, ugyanis a magyar pénzintézet tulajdonosa a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van.

A végelszámolással együtt elindult a Sberbank magyarországi betéteseinek kártalanítása az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül, az ügyfelek 10 munkanapon belül 100 ezer euró összeghatárig juthatnak hozzá a pénzükhöz. Arról, hogy mi történt a Sberbankkal, és a kártalanítás pontosan hogyan történik, illetve a betéteseknek mit kell tenniük, alábbi cikkeinkben írunk részletesen.

Fontos, hogy szerződés szerint törlesszünk továbbra is!

Nem csak a betétesek, hanem a Sberbanknál számlát vezető ügyfelek helyzete is kérdéses, sokan azt kérdezik ugyanis, hogy mire számíthatnak, illetve mit érdemes tenniük - tájékoztatták a Pénzcentrumot a Bankmonitor szakértői. Mint mondják, ez leginkább a személyi hiteleket érinti, ugyanis a Sberbank egy ideje felhagyott a lakáshitelek nyújtásával, a Babaváró hitelek kondícióit pedig jogszabály rögzíti.

A törlesztési számla azonban megváltozott, forint hitel esetében a 10300002-13306634-00014902 (HUF) számlaszámra kell a havi fizetnivalót teljesíteni átutalással. A közleményben fel kell tüntetni a kölcsönszerződés azonosító számát. Az eddigi törlesztési módok nem működnek, minden esetben a fent leírt módon kell rendezni a részleteket. (Különböző egyéb devizában esedékes részleteknél külön számlaszámok lettek megadva, melyek itt találhatóak.

A csődbe ment bank ügyfelei minden esetben átkerülnek egy másik szolgáltatóhoz, aki vállalja, hogy az eredeti szerződésben foglalt feltételeket biztosítja. Vagyis marad a meglévő kamat és havi törlesztő, ha pedig változó kamatú a hitel, akkor ez is kizárólag az eredeti szerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató szerint módosulhat. Így jó esetben az adósok mindössze annyit érzékelnek majd a dologból, hogy más bank részére törlesztenek.

Amennyiben azonban az adós felhagy a törlesztéssel, akkor hátraléka keletkezik, ha pedig ennek mértéke 90 napon túl meghaladja az aktuális minimálbér összegét (nettó 133 000 Ft), akkor az ügyfél automatikusan bekerül rossz adósként a KHR adatbázisba (régebbi nevén BAR-lista).  Valamint a bank felmondhatja a szerződést, és visszakövetelheti a fennálló tartozás összegét. Ezen túl a KHR listán szereplő adósok nem juthatnak banki hitelhez, vagyis gyakorlatilag elveszítik a hitelképességüket.

Bonyolítja a helyzetet, ha jövedelemérkeztetést is vállaltunk

A legtöbb banknál kamatkedvezményt ér egy hitelnél, ha az ügyfél jövedelme, vagy egy előre meghatározott összeg (pl. havonta 200 ezer Ft) az ott vezetett bankszámlára érkezik. A Sberbank ügyfeleinek erősen érdemes átgondolniuk, hogy ezt a vállalásukat továbbra is teljesítik-e, esetleg elveszítve ezzel a kamatkedvezményüket, ami a havi törlesztő valamekkora emelkedését vonhatja maga után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már nem is a saját, szerződésben szereplő számlájukra kell utalniuk a törlesztőrészleteket, ezért ezen jóváíráshoz kötött kedvezmények nem is igazán értelmezhetőek a jelenlegi helyzetben

- teszik hozzá a Bankmonitor szakértői.

Ráadásul az extra jóváírás elmaradásának nem igazán lehet jelentős negatív következménye, már ha egyáltalán lesz ilyen. Már csak azért sem, mert a bankok „békeidőben” is mindössze a kamatkedvezmény ideiglenes megvonásával reagálnak ilyenkor, vagy egy nem túl nagy összeget terhelnek az ügyfél számlájára az adott hónapban. A mostani helyzetben azonban egy ilyen szankció nem reális.

Ugyancsak nem számíthatnak büntetésre azok sem, akik egy más banknál lévő hitelüket szerették volna kiváltani a Sberbanknál, ám az aláírt szerződés ellenére ezt nem teszik meg. Ilyenkor a kiváltásra szabott határidő túllépését követően elvileg hitelenként és havonta 10 ezer forintot számlázhatna ki a Sberbank, ám mivel a cég nem végezhet már banki tevékenységet, a hitelkiváltás sem történhet meg. Aki ilyen helyzetben van, és mindenképpen szeretne hitelkiváltást, annak mindenképpen célszerű más bankoktól ajánlatot kérni erre.

Érdemes most kiváltani egy Sberbanknál lévő hitelt?

Érdekes kérdés, a hitel kondíciói ugyanis nem fognak megváltozni akkor sem, ha a kölcsön egy másik pénzintézethez átkerül. Egy fix kamatozású személyi hitelt például továbbra is változatlan feltételekkel kell fizetni a futamidő végéig. Vagyis egy kedvező kamatozású konstrukciót nem érdemes csak azért kiváltani, egy drágábbra, mert az eredeti hitelezővel gondok vannak.

De a kiváltás egyébként sem lenne most egyszerű, hiszen a Sberbanktól nem lehet beszerezni a fennálló hiteltartozásról szóló igazolást, ami pedig szinte minden esetben elvárás. Persze a későbbiekben, ha a dolog rendeződik és új bankhoz kerülnek át a hitelek, a hitelkiváltás lehetősége ismét elérhető lesz.

Címkék:
hitel, bank, személyi kölcsön, oba, bankcsőd, sberbank, betétbiztosítás, személyi kölcsön kalkulátor, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,