Egyre több magyar mond nemet a házasságra: az ajándékmilliók sem segítenek

Horváth Zsolt Benjámin2021. december 7. 05:55

Nyár végén meredek csökkenésnek indultak a babaváró kölcsönök kifizetett összegei, ősszel pedig a lejtmenet még gyorsabb ütemre kapcsolva folytatódott. Látszólag a babaváró népszerűségének csökkenését igazolja vissza a frigyek számának megcsappanása is. Mi vehette el a magyar párok kedvét a házasodástól és a hitelfelvétől? A több együttes hatás mellett lehetséges, hogy sokan úgy döntöttek kivárnak, hiszen október elején került bevezetésre egy rendkívül kedvező hitelkonstrukció.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált legfrissebb statisztikák szerint a hazai pénzintézetek októberben 44,49 milliárd forint összegű hitel folyósítottak lakossági ügyfeleiknek. Ez nem csak az előző hónaphoz képest visszaesés, de a nyár erősebb hónapjainak és a tavalyi év azonos hónapjának összegeihez képest is.

2021 júniusában még 52,65 milliárd, júliusban 48,75 milliárd, míg szeptemberben csak 47,59 milliárd forint babaváró hitelt vettek fel a bankoktól a háztartások. visszaesés pedig az ősz második hónapjában is folytatódott. Az októberi, 44,49 milliárd forintos hitelösszeg a júniusi csúcshoz képest 15 százalékos visszaesés, a szeptemberi számhoz képest pedig 6,5 százalékos csökkenést jelent. Az első negyedéves mélyponthoz és az augusztusi visszaeséshez képest  viszont a babaváró és a másik két népszerű lakossági hitelforma továbbra is jól teljesít és a korábbi hónapok nagy részének eredményeiből úgy tűnik a válságot már magunk mögött tudhatjuk. Ettől függetlenül a babaváró hitelek 44,49 milliárdos folyósított összege éves összevetésben is csökkent.

Loading...

A jogosultak köre folyamatosan csökken, ez pedig idővel hosszabb távú visszaesést hozhat a babaváró iránt érdeklődésben. Van azonban olyan körülmény, ami a babaváró kölcsön további sikere mellett dolgozik.

Ilyen a lakásfelújítási támogatás és hitel bevezetése, ami, míg a lakáshitelek piacán direkt, a babaváró esetében közvetett módon növelheti a kifizetett hitelek összegét.

Ennek hatása középtávon is kihatott a babaváró hitelek kihelyezett összegeinek alakulására. És simán elképzelhető, hogy még hónapokon keresztül sikeresen tartja fent a kivezetés dátuma felé közeledő kölcsön iránti érdeklődést.  növekedése sem. 

Ennek oka, hogy a babaváró hitel jól kombinálható lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni. A babaváró összegét egyébként a hitelintézetek 75 százalékban számíthatják be önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében.

A babaváró sem segít a lagzik számán

A KSH októberi házasságkötési statisztikáival világossá vált, hogy 2021 nem hoz újabb rekordévet a házasságkötések számában. Valószínű, hogy rengeteg lakodalmat halasztottak idénre a járvány miatt, de úgy látszik ezek túlnyomó részét a nyár közepéig meg is tartották.

Loading...

Augusztusban ugyanis meredek visszaesés indult a menyegzők számában, ami októberben gyors ütemben folytatódott. A visszaesés üteme és mérete is gyorsabb, illetve nagyobb a megszokottnál. Az őszi holtszezon ugyanis egy hónappal korábban, az általában csúcshónapnak számító augusztusban beindult és ennek megfelelően két hónapon belül durván bezuhant a lagzik száma, nem csak a korábbi hónapokhoz, de a korábbi évek azonos hónapjaihoz képest is.

Októberben mindössze 5293 magyar pár mondta kii a boldogító igent, ami éves viszonylatban 18,9 százalékos csökkenés. Ez azért is meglepő, mert 019-ről 2020-ra, tehát a korábbi rekordévről a koronavírus járvány által válságba taszított évre még 16 százalékkal többen kötötték össze életüket, mint az ez előző év azonos hónapjában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyilván biztosan nem lehet megmondani, mi tartja távol a magyar párokat a házasodástól, de talán a babaváró állhat annak hátterében, hogy nincsen még ennél is meredekebb zuhanás a frigyek számában.

A visszaesés mértéke pedig eleve nézőpont kérdése. Ha az idei év első kilenc hónapját nézzük, akkor még az előző két évhez képest is növekedést láthatunk: a januártól augusztusig eltelt időszakban 2018-ban 46 751, 2019-ben 57 792, 2020-ban 60 144 történt. A házasságkötések száma idén pedig már most 62 823. Vagyis az augusztusi és szeptemberi visszaesést akár az is indokolhatja, hogy a nyár korábbi hónapjaira időzítették a legtöbben a tavalyról elhalasztott menyegzőket.

Meddig fut még a babaváró?

A házasságkötések számában látható, augusztus óta tartó meredek visszaesés leginkább azzal magyarázható, hogy akik akarták, már a korábbi hónapokban összekötöttek az életüket. A babaváró hitelek felvétele viszont az egész nyarat tekintve is visszaesést mutatott a múlt évhez, és 2019-hez képest is. Pedig két éve, mivel a babavárót csak júliustól vezették be, csak két hónap számított a hitelforma statisztikáiba a nyárból. Az akkor júliusban és augusztusban folyósított hitelösszeg viszont azóta is rekordnak számít.

Loading...

Az őszi hónapok 2019-ben szintén sokkal erősebbek voltak, mint 2020-ban. Úgy tűnik, a kezdeti rekordokat már nem fogja megdönteni a hitelforma. Az is erre mutat, hogy azóta hiába lélegezhetett fel valamennyire a lakosság, nem rohanták meg a bankokat. Ennek oka, hogy eddig is szűkült, és a járvány hatására csak még kisebb lett azok köre, akik jogosultak még a babaváró felvételére. A szigorú határidők miatt pedig egyre kevesebben maradnak , akik megfelelnek a babaváró kölcsön felvételéhez szabott feltételeknek. Új támogatási formákat is bevezettek viszont, amik a babaváró népszerűségére is kihathatnak.

Újabb slágerhitel a láthatáron?

2021-ben eddig az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel határozta meg a lakosság hitelfelvételi kedvét - ez a lakáskölcsön kifizetésekben egyértelműen meglátszik. Október 4-től viszont már elérhető a Zöld Otthon Program keretében az új zöld CSOK-hitel is. Ennek keretében akár 70 millió forint kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitelhez is juthat egy család, akár még gyermek nélkül is. A bankokban már a zöld hitel bevezetését megelőzően nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről.

Az energia-hatékony, újépítésű ingatlanokra igényelhető hitelhez azonban meg kell felelni a bankok feltételeinek, emellett önerőre is szükség lesz. A babaváró hitel népszerűsége részben épp abban áll, hogy a segítségével - önerőként felhasználva - olyan családok is hitelhez juthattak, akiknek nem volt elég önerőjük akár egy kedvezményes lakáshitelhez sem. A zöld hitel bevezetése tehát ismét fellendülést hozhat a babaváró hitel felvételében, azonban olyan érdeklődés már valószínűleg nem lesz, mint a konstrukció bevezetésekor.

A zöld hitel ugyanis jól kombinálható más családtámogatásokkal, vállalt vagy már megszületett gyermekek esetén is a CSOK-kal, CSOK-hitellel, babaváróval, a jelzálog-hitel elengedés kihasználásával, lakásáfa-visszaigényléssel, és az illetékmentességgel is. Több tízmilliónyi vissza nem térítendő támogatás, és kedvezményes hiteleket kaphatnak így a családok az otthonteremtésre.

Címkék:
hitel, mnb, támogatás, október, önerő, csok, babaváró, zöldhitel,