Rengeteg magyar utalgat ebbe a távol-keleti országba: ilyen hamar odaér a világ másik felére a pénz

Pénzcentrum2021. október 26. 16:18

Az elmúlt év adatait figyelembe véve a Payment Tracker, utalási nyomkövető rendszerét használva az iBanFirst kiadott egy összefoglaló elemzést, amelyből kiderül, hogy a SEPA zónán kívül, hova, milyen devizát használva szoktak utalni a vállalatok. Az elemzés rámutat, hogy a nemzetközi (SWIFT) utalások 26%-a kevesebb, mint 2 óra alatt érik el a kedvezményezett bankját. De ez az arány növelhető lenne, ha figyelembe vesszük a tanulmányban található konkrét ajánlásokat, hogy hova, mikor érdemes tranzakciót indítani. 

A nemzetközi utalások legnépszerűbb célállomása Kína és Hong Kong, amelyek a 35%-át teszik ki az összes utalásnak, derült ki a 2021-es évben, több mint 40.000 utalást elemező tanulányból. Őket követi az USA (11%) és Nagy-Britannia (9%). A magyar ügyfelek által indított nemzetközi utalások 24%-a Kínába, amerikai dollárba történik. 

Az elemzés rámutat, hogy az Egyesült Államokba indított dollár utalások  61%-a kevesebb, mint 2 óra alatt ér el a kedvezményezett számlájára, ami azt bizonyítja, hogy a nyugati irányba történő utalások gyorsabban teljesülnek, más SWIFT utalásokkal szemben. Például Kínába az utalások csupán 9%-a érkezik meg 2 óra alatt, az 57%-a 24 órán belül, míg 33%-a akár hét napba is telhet, hogy célba érjen. 

Számos tényező okozhat késedelmet a nemzetközi utalások esetében: elsősorban az időeltolódás, hiszen az utalást indító- és fogadó bankok gyakran különböző időzónákban találhatóak

- magyarázza Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere. De az utalás gyorsaságát befolyásolja az alkalmazott pénznemek (egzotikus pénznemek és a devizapiacon gyakrabban forgalmazott valuták) vagy akár a fogadó ország banki és szabályozási infrastruktúrája is. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Éppen ezért az iBanFirst elemzésében megtalálható egy ajánlás, hogy mely országba mikor érdemes elindítani egy tranzakciót, hogy az a lehető leggyorsabban érkezzen meg. Hiszen a megfelelő időzítéssel lehetővé válik, hogy az utalást indító bank még aznap elindítsa a befizetést. Ezért javasolt például Hong Kongba szerda vagy csütörtök reggel 8-10 óra között, míg az Egyesült Államokba hétköznap délután 13-17 óra között utalást indítani. Az elemzés a leggyakoribb eseteket említi, de az iBanFirst Payment Tracker rendszert használva a nemzetközi utalásokat indító és fogadó fél egyaránt nyomon tudja követni a pénzmozgást, akár egy csomagküldő szolgáltatás esetén, így az mindkét fél számára átlátható és tervezhető lesz. 

Címkék:
vállalkozás, bank, utalás, kína,