Csökkent az alapkamat: mi lesz a hitelemmel, megtakarításommal?

Pénzcentrum2020. június 23. 17:02

Csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Kérdés, mi lesz így a hitelekkel, és a törlesztőrészletekkel, a megtakarításokkal? Most válaszolunk pár kérdésre!

A várakozásokkal ellentétben 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a monetáris tanács. Így 0,75  százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. A forint alapú hiteleseknek ez jó hír, azonban a fair banki kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján csak később csökkenhetnek a törlesztőrészletek.

Ennek két oka van:

  • A referenciakamatok esetében az elmúlt három hónap átlagát veszik figyelembe
  • A referencia periódus végén számolják újra a kamatot és a törlesztőrészletet

Emiatt a két tényező miatt egyelőre nem csökkenhet jelentősen a törlesztőnk, azonban a további kamatvágások akár több ezer forintos részletcsökkenést eredményezhetnek egy átlagos hitelnél.

Mi lesz a megtakarításaimmal?

  • A megtakarítások túlnyomó többsége is az MNB alapkamatához köthetőek közvetlenül, vagy közvetve:
  • A betéti kamatok mérséklődhetnek. A kamatok csökkenését ellensúlyozhatja viszont, hogy több bank szinte folyamatosan kínál akciós kamatú betéteket.
  • A fix kamatozású kötvényesek nyerhetnek a vágással, ugyanis magasabb árfolyamon adhatják el értékpapírjaikat ennek köszönhetően, a változó kamatok viszont csökkennek emiatt.
  • A lakossági államkötvények esetében a Prémium Magyar Államkötvényre nincs közvetlen hatással a kamatcsökkentés, mivel az inflációhoz kötöttek a kamatok. A Bónusz Magyar Államkötvényre csak akkor lehet hatással a döntés, ha az alacsonyabb alapkamat miatt a diszkontkincstárjegyek hozama csökkenésnek indul, azonban ez több más tényezőtől is függ.
Címkék:
hitel, mnb, alapkamat, jegybanki alapkamat, hitelek, magyar államkötvény, prémium államkötvény,