Fontos levelet küld a bankod: ne ijedj meg, ez lesz benne

Pénzcentrum2019. szeptember 3. 10:45

Újfajta kockázatok jelentek meg a lakossági pénzügyi piacon tavalyhoz képest. A hitelkártyák esetén gondot jelenthet a kettős törlesztés rendszere, a hiteleknél azonban örvendetes, hogy az új lakáshitelek 97 százaléka már fix kamatozású. A biztosításoknál a digitalizáció jelent kockázatot, az MNB azonban dolgozik új, biztonságosabb biztosítási terméken.

Jelenleg 97 százalék az új lakáshitelek között a fix hitelek aránya - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján. A biztosítási piacon az elmúlt egy évben a lakásbiztosításoknál a verseny további erősítése szükséges, emiatt jöhet egy minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás. Ezen már dolgoznak az MNB munkatársai.

Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az új lakáshitelek immár teljesen egészében fix kamatozásúak, ebben jelentős hatása van az MNB tájékoztatásának - mondta el Freisleben Vilmos az MNB fogyasztóvédelmi igazgatója. Az MNB ajánlására a bankok az ügyfelek egy részének már kiküldték azt a levelet, ami azt tartalmazza, hogy milyen feltételekkel tudja fixálni a hitelét. A döntést természetesen a fogyasztónak kell meghoznia. Jövő januárig további ügyfelek kapnak majd ilyen levelet.

A bedőlt hitelekkel kapcsolatban Freisleben elmondta, hogy a követelésvásárlás- és követeléskezelési tevékenységre is kiemelten figyel a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel kapcsolatban is volt az MNB-nek egy ajánlása. A legjobb út ugyanakkor egy törvényi úton történő szabályozás lenne.

A folyamatos felügyelés keretében minden intézménynek van egy felelőse az MNB-nél, és az adott intézménynél minden lényeges tevékenységgel tisztában kell lennie az ellenőrnek. Az MNB ügyfélszolgálata a minden hozzá tartozó megkeresést kiértékel. Az MNB törvény szerinti vizsgálatoknál bizonyos határidők vannak, ezek azonban a gyorsaságot nem szolgálják, ezért az MNB és az intézmény között egy levelezési gyakorlat alakult ki. Így a fogyasztói panaszok nagyon hamar becsatornázódnak az MNB-hez, és visszakerülnek a bankhoz. A feltárt problémákat így minél gyorsabban ki tudja javítani az intézmény - mondta el Freisleben.

Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Gyakori hiba a THM nem pontos feltüntetése, illetve a THM számításának a hibája is - ez sokszor megsérti a THM-plafont. A reprezentatív példa hiánya is probléma szokott lenni, a kézizálog tevékenységet folytató vállalatok is fokozott figyelem alatt állnak. A kézizálog tevékenységet folytató vállalatok tekintetében is ajánlást adott ki az MNB.

Az MNB vizsgálatsorozatot indított a fair banki szabályok betartásának hiányáról. A korábbi évekhez képest az új kockázat a kombinált hitelkártyák problémája: be lehet állítani, hogy miképp törlesszen az ügyfél. A kockázata az, hogy ez valójában két termék keveréke, és tájékoztatást csak a hitelszerződés megkötésekor kap - ez jelenti a kockázatot. A fintech vívmányok is enyhe kockázatot jelentenek, amire a fogyasztók egyébként nyitottak. Itt is vannak azonban kockázatok, az ügyfélnek ezért érdemes bővebben utánanéznie az adott fintech tevékenységének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítási területet is elérte a digitalizáció: az igényfelmérés online platformra került. Az egyedi igények nagyon nehezen kezelhetők, ekkor az online megoldás nem a legjobb megoldás. Az online igényfelmérők ellenőrzése az MNB kiemelt feladata. Szem előtt van az e-mailes kapcsolattartás is. Sokan nem gondolják át, hogy az e-mailes kapcsolattartás aktív postafiók-kezelést igényel. Gyakori probléma, hogy sokan nem használják az adott postafiókot, miközben a biztosító tájékoztatása oda érkezik. Ahogy az már elhangzott, hamarosan minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás érkezik.

Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Magyarországon a pénzügyi tudatosság szintje meglehetősen lemaradt - mondta el Sólyom Balázs, az MNB felügyeleti szervének szakértője. Sőt, a nemzetközi mezőny végén kullogunk. Az MNB feladatának érzi, hogy ezt áthidalja. A Pénzügyi Navigátor nevű tájkoztatórendszer ezt hivatott segíteni - mondta el Sólyom.

Az MNB csak tavaly 21 ezer megjelenést kezelt. A Pénzügyi Navigátor munkatársai a Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeire is ellátogat pénzügyi tanácsadás céljával. A visszajelzések jók Sólyom szerint, és a következő hónapokban több megyére is kiterjesztik ezt a lehetőséget.

Címkék:
hitel, biztosítás, pénz, bank, thm, pénzügyek, bankok, fintech, vének tanácsa,