Ekkora őrület még soha nem volt: minden magyar ezt keresi a bankokban

Pénzcentrum2019. szeptember 3. 14:41

Megjelentek a hitelezési adatok 2019. júliusáról, és elképedtünk. A babaváró hitel népszerű volt, ez tudtuk, azt viszont feltételezni sem mertük, hogy a személyi hitelek mindemellett szintén keresettebbek lesznek. Pedig a személyi hiteleket júliusban drágábban vették fel a magyarok, mint egy hónappal ezelőtt. Elmúlik vajon hamarosan a magyarok hiteléhsége?

Elképesztő, mennyivel nőtt a fogyasztási hitelek kihelyezése 2018. júliusában. Míg 2019 júniusában mindössze 73,5 milliárd forint volt a felvett fogyasztási hitelek összege (ebben benne van a személyi hitel mellett az áruhitel és a hitelkártya is), addig júliusban ez 156 milliárd forint volt. Az ok evidesns: a magyarok több mint 90 milliárd forint babaváró kölcsönt vettek fel, amely egyértelműen a fogyasztási hitelek kategóriájába tartozik.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Loading...

A 0 százalékos kamattal felvehető babaváró kölcsön pedig egyértelműen lehúzza a fogyasztási hitelek átlagkamatát is. Hogy mennyire? Ennél szemléletesebb nem is lehetne a következő ábra:

Loading...

Az újonnan felvett fogyasztási hitelek átlagos kamata 10 százalék körül mozgott éves szinten, majd 2019. júliusában egyik hónapról a másikra bezuhant 7,25-re. Ezt a fenti számok tükrében egyáltalán nem kell meglepőnek találnunk. Sokkal nagyobb kérdés az, hogy mekkora kiszorító hatása volt a babavárónak a személyi hitelekre.

Felforgatta a piacot?

Azon ment a vita korábban, hogy a minden személyi kölcsönnél kedvezőbb babaváró hitel inkább a személyi kölcsönöktől von-e el ügyfeleket, vagy teljesen új közönséget fog bevonni. Ezt a választ a júliusi adatok kérdés nélkül megválaszolták: a személyi kölcsönök iránti igény cseppet sem csökkent a babaváró bevezetése ót, sőt, az érdeklődés még nőtt is az előző hónaphoz képest.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Loading...

A júliusi adat 52,97 milliárdos kihelyezést mutat, ami nem csak éves szinten, de a személyi hitelek történelmében is a második legmagasabb szám. Ennél csak májusban vettek fel több hitelt a magyarok, akkor 55,91 milliárdra kötöttek szerződést. A babaváró tehát nemhogy kiszorította vpéma a személyi kölcsönt, hanem teljesen új ügyfeleket vonzott be a hitelezésbe. Azt azért hozzátesszük, hogy az első hónapból nem vonhatunk le messzemenő következtetést, mindenképp meg kell várnunk a következő hónapok fejleményeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Találj olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A személyi hitelek egyébként némileg drágultak - vagy csak a magyarok vettek fel a korábbiaknál drágább személyi hiteleket. A 13,26 százalékos átlagkamat meglehetősen magas, ráadásul immár két hónapja növekvő tendenciát látunk.

Loading...

Ez azért szomorú, mert a szemfüles ügyfelek kis kutatással könnyen találnak olcsóbb hitelt. Mi például a Pénzcentrum kalkulátorában egy perc alatt megtaláltuk a CIB ajánlatát, ami 8,17 százalékos THM-mel vihető. Olcsó a Raiffeisen ajánlata is, 8,97 százalékos THM-mel. Az MKB 10,6 százalékos THM-mel kínálja a személyi hitelét, ez is még az átlag alatt van, akárcsak a Budapest Bank 12,80 százalékos THM-mel felvehető hitele. Ugyanakkor az OTP 20,73 százalékos konstrukciója egészen biztosan felhúzza az átlagot.

Személyi hitelekért kattints a Pénzcentrum kalkulátorára!

Címkék:
hitel, bank, kamat, személyi kölcsön, thm, személyi hitel,