Ezek a slágerlakások Budapesten, vidéken: viszik őket, mint a cukrot

Pénzcentrum2019. május 6. 18:30

Közel 3700 ezer új lakást adtak az első negyedévben, ez 8 százalékos növekedést jelent. Az eladásra épített lakások száma pedig 16 százalékkal 2053 darabra emelkedett. Az új lakások kínálata az ingatlan.com adatai szerint vidéken jelentősen nőtt: a megyeszékhelyeken 47 százalékkal több új lakást hirdettek eladásra, a kisebb vidéki városokban 49 százalékos volt a bővülés, a községekben pedig a duplájára nőtt az újépítésű ingatlanok kínálata. Az ingatlan.com várakozásai szerint idén 20-25 ezer új lakás is épülhet.

Kezdenek beérni az elmúlt években indult lakásépítések és társasházfejlesztések: az év első három hónapjában összesen 3661 új lakóingatlant adtak át, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiugró emelkedésre számítani lehetett, hiszen már a múlt év utolsó negyedében a korábbi időszakhoz képest is kiugró mennyiségű, több mint 7 ezer lakás készült el és az idén folytatódtak az átadások.

Komoly növekedés az eladásra épült új lakásoknál

Jelentősen 2053-ra nőtt az eladásra épített és most átadott lakások száma, ez pedig 16 százalékos emelkedésnek felel meg. Ezzel összhangban van, hogy a magánszemélyek által épített lakások aránya az idei első negyedévben 45 százalékra csökkent a korábbi 50 százalékról, a vállalkozások által építetteké pedig 54 százalékra nőtt.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen megtalálhatod az ideális hitelt!

Balogh László szerint 2019-ben az elmúlt 8 év rekordja dőlhet meg a lakásátadások szempontjából. A korábbi szabályozás szerint ugyanis a kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa 2019 végéig volt érvényben, ezért a fejlesztők többsége idei átadást tervezett. A szakember arra számít, hogy idén 20-25 ezer új lakás épülhet meg.

Kiugró élénkülés vidéken

Az új lakások kínálata felpörgött az ingatlan.com adatai szerint. A megyei jogú városokban az idei év első négy hónapjában - éves összevetésben - 49 százalékkal több új lakást hirdettek meg eladásra, a vidéki városokban 47 százalékkal nőtt a kínálat, a községekben pedig megduplázódott.

Balogh László az ingatlan.com adatai ismertetve kiemelte, a kínálattal párhuzamosan a kereslet is felpörgött vidéken, egy újlakás-hirdetésre Veszprém megyében 270 százalékkal többen érdeklődtek. Székesfehérváron 148 százalékkal, Miskolcon 121 százalékkal nőtt a kereslet, de Kecskemét is duplázni tudott az egy hirdetésre jutó érdeklődések számában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megállíthatatlan drágulás a fővárosban

Budapesten annyiban más helyzet, hogy az új lakások kínálata mindössze 1 százalékkal nőtt, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy sok fejlesztés van folyamatban. Ugyanakkor a kereslet itt is megugrott az idén, 124 százalékkal nőtt az egy eladó új lakás iránti érdeklődések száma. A legjelentősebb növekedést a fővároson belül a XXI., a VII., a XIV. és a IV. kerület könyvelhette el, az 2018 első négy hónapjához képest négy-ötszörösére nőtt az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, az új lakások ára dinamikusan emelkedik elsősorban a munkaerőhiány okozta költségnövekedés és az építőanyagok drágulása miatt. A budapesti lakásoknál a négyzetméterár már több kerületben elérte vagy meghaladta az 1 millió forintos határt, és a keresletet látva elképzelhető, hogy néhány éven belül nem lehet új lakást kapni egymillió forintos négyzetméterár alatt.

Balogh László szerint az még kérdés, hogy 2020-ban és ezt követően pontosan hogyan alakul majd az új lakások piaca. Az állami lakástámogatási rendszer bővítése, amelynek új elemei júliustól lesznek elérhetőek várhatóan újabb élénkülést hoznak, részben a fővároson kívüli családiház-építéseknél.

Címkék:
hitel, ingatlan, új lakás, ingatlan.com, ingatlanárak,