Így játszd ki a pofátlanul magas kauciót: a bérbeadó nem tehet semmit

Pénzcentrum2019. április 25. 16:50

Az egekben vannak a bérleti díjak, ez pedig sokaknak jelenthet akadályt a költözésben. Nem is a horror mértékű bérleti díjak jelentenek sokszor akadályt, hanem az annál sokkal nagyobb kaució, amit egyösszegben, azonnal meg kell fizetni költözéskor. Noha sokan elkerülnék, nem minden élethelyzetben lehet megúszni a hitelfelvételt, amely sokszor fedezheti a kaucióként elkért magas összeget. A bérbeadónak természetesen nem kell tudnia, hogy mi a kaució fedezete - az ugyanis még akkor sem az ő tulajdona, amikor a bérleti időszak alatt nála van. Cikkünkben a kis összegű, gyors folyósítású személyi kölcsönöket vesszük górcső alá.

Nagyot nézhetnek azok, akik hosszabb idő után most kényszerülnek költözésre: a fővárosi bérleti díjak ugyanis az egekben vannak, és több megyeszékhelyen is hasonló tapasztalható. Nincs egyszerű dolga ma egy átlagos jövedelmű munkavállalónak, ha bérlakást keres: egy 30 négyzetméteres garzon ára ma a belvárosban 100-120 ezer forint, egy kétszobás, 40 négyzetméteres lakásért is elkérnek már 150 ezer forintot is. Ha esetleg két hálószoba mellé még nappalit is akar a bérlő, akkor már 170-200 ezer forint is teljesen reális.

Új lakásba költöznél? Felújítanád a lakásod? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ma az országos átlag nettóbér 225 ezer forint körül van, Budapesten ez némileg magasabb, 275 ezer a KSH adatai szerint. Ha ebből indulunk ki, egy egyszobás lakás a rezsidíjakkal együtt már le tudja felezni a bérlő jövedelmét. Nem véletlenül döntenek sokan amellett, hogy társbérlőként egy szobát vesznek ki inkább - bár ennek ára is a növekvő kereslet miatt meredeken emelkedik.

És akkor még nem is beszéltünk a legnagyobb költségtételről, a kaucióról. Az törvényileg nincs szabályozva, hogy mekkora kauciót kérhet el a bérbeadó, de Magyarországon bevett szokás a meglehetősen magas, kéthavi kaució elkérése. Azt egyébként kevesen tudják, hogy a kaució visszafizetésének egy részét a bérbeadó csak akkor tarthatja vissza, ha rongálás történt, a lakás általános állapotromlására hivatkozva például jogtalan a kaució vissza nem fizetése.

Az sem utolsó szempont, hogy amennyiben a kaució mértékét a bérlő indokolatlanul magasnak tartja, akkor akár bírói úton is kötelezhető a bérbeadó, hogy mérsékelje azt - erre azonban akkor van lehetőség, ha az összege meghaladja a bérleti díj háromhavi összegének megfelelő mennyiséget. Azt is fontos tudatosítani, hogy a kaució nem bérleti díj, így az sem teljesen jó megoldás, ha a bérlő lelakja a kauciót a bérleti időszak végén. Noha a bérbeadónak minden bizonnyal elég kényelmetlen visszafizetni az összeget, mégis az ő érdeke, hogy ne hagyja a kauciót lelakni - hiszen ebben az esetben mi a garancia arra, hogy nem történik semmi abban az időszakban a lakásban, amiért a bérlő felel?

Amikor a kaució a költözés akadálya

A kauciót a bérlőnek általában előre, egyösszegben kell fizetnie a bérleti szerződés aláírásakor az első havi bérleti díjjal együtt. Ha egy 150 ezres bérleti díjból indulunk ki, az kapásból 450 ezer forintos kiadást jelent már az első hónapban - sokaknak azonban nincs ekkora megtakarítása. Mi a megoldás? Ha nem tudunk családon belülről finanszírozást bevonni, kézenfekvő megoldás lehet a hitel. Szomorú, hogy a költözés azonnal együtt jár az eladósodással, de rengetegen vannak olyan helyzetben, hogy egyszerűen nincs választásuk.

A hitel alatt ugyanakkor nem kell milliós összegekre gondolni. Egy kauciónyi személyi kölcsönt könnyen, gyorsan igényelhetünk ma már meglehetősen sok banktól. Hogy melyik banknál mennyi a minimálisan igényelhető, legkisebb összeg, azt ebben a cikkben foglaltuk össze. Azt is tudatosítanunk kell ugyanakkor, hogy a nagyon kisösszegű kölcsönök kamata általában magasabb, hiszen a bank részéről is költségvonzata van a kihelyezésnek, egy kisösszegű felvételnél pedig ez arányosítva magasabb összeget jelent. A kaucióhoz szükséges 3-400 ezer forint viszont már akkora, hogy ne érje meg folyószámlahitelt kérnünk. Nézzük meg pontosan kalkulátorunkban, mennyibe is kerülnek ezek a személyi kölcsönök:

Loading...

Ha a bank ügyfelévé válunk - amely ilyen kis összegnél nem feltétlenül éri meg, akkor 10-20 százalék közötti THM-ekkel találkozhatunk. Bár ezek valóban magasak, a törlesztőrészletek - ha 2 évre vesszük fel a hitelt - 9-12 ezer forint fölé rúgnak, ahogy az a fenti ajánlatokból látszik.

Loading...

Ha nem leszünk a bank ügyfelei, akkor a THM még magasabb lehet - 18 és 25 százalék közötti. A havi törlesztőben ugyanakkor ez nem jelent számottevő különbséget, ahogy az látható is. A fenti hiteleken kívül persze további ajánlatok is elérhetően a Pénzcentrum kalkulátorában.

A gyorskölcsönök kamatának összehasonlításához használd Pénzcentrum kalkulátorát!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a hitelfelvétel nem mérlegelés kérdése. Ma már egészen kis összegben is elérhetően személyi hitelek - ezeknek ugyanakkor jellemzően magasabb a THM-e. A kis hitelösszeg miatt azonban még ezzel a magasabb THM-mel is alacsony lesz a havi törlesztő.

Címkék:
hitel, otthon, lakás, bérlakás, albérlet, bérleti díj, albérletárak, nettóbér, gyorskölcsönök, oba garancia,