A lízingpiacot is megtolhatja Orbánék csomagja: a vártnál nagyobb lehet a boom

Pénzcentrum2019. február 12. 09:52

Berobbanhat a lízingpiac, ha beteljesülnek a szakértők várakozásai, és a hétvégén bejelentett 2,5 milliós állami támogatás - amit a kormány a nagycsaládosoknak ad majd autóvásárlásra - a finanszírozott kocsikra is vonatkozik majd. Már enélkül is hatalmas a növekedés: tavaly 13 százalékkal több volt a kintlévőség, mint 2017-ben.

Még a vártnál is nagyobbat robbanhat a lízingpiac, ha a hétvégén bejelentett 2,5 milliós állami támogatás a finanszírozott kocsikra is érvényes lesz - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. A szakemberek már így is nagy növekedésre számítanak 2019-ben: a szövetség nagyjából 10 százalékos emelkedést jelez előre. A szakértők szerint ugyan a részletek még nem ismertek a 7 személyes kocsikra szóló, családi állami támogatásról, így azt sem tudni, hogy ehhez lehet-e finanszírozást csatolni, vagy az említett összeget be lehetne-e rakni például a finanszírozás önrészébe - ebben az esetben még könnyebben tudnának új autókat vásárolni a nagycsaládosok. Az elektromos autók állami támogatása esetén lehet lízingelni - emlékeztetett Pfandler Tamás, aki úgy látja, hogy ezt az irányt lehetne követni a nagycsaládosok 7 személyes autóinál is. Emlékeztettek, hogy jelenleg is az új autók majdnem harmadát vásárolták meg ilyen finanszírozással.

A szövetség elnökségi tagja kifejtette, támogatják a magyar autópark korszerűsítését, ezt is szolgálhatja majd a 2,5 milliós állami támogatás is. Ennek a potenciális hatásait még vizsgálják. A szabályozásról már kezdeményeztek párbeszédet az érintett szervekkel: elmondta, hogy a program sikerének kulcsa lehet, hogy lízingelt kocsik esetén is éljen az állami támogatás. Hiszen még a 2,5 milliós engedmény ellenére is előfordulhat, hogy egy család nem tudja egy összegben kifizetni a vételárat.

Imádunk lízingelni

Már az állami támogatás nélkül is virágzott a kólízingpiac Magyarországon: a szövetség adatai szerint tavaly összesen 694 milliárd forintra rúgott a finanszírozott összeg. Ez 13 százalékos növekedésnek felel meg az előző évihez képest, 2008 óta pedig a legnagyobb emelkedés, amit tapasztaltak. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a járműfinanszírozás húzta fel jelentősen a piacot: előzetesen csak 5 százalék körüli emelkedést vártak 2018-tól. Összességében a piac a válság előtti volumeneknél tart: a régióban, és Európában is a magyarok lízingelnek a legtöbbet.

Kimagaslóan teljesített az autólízing, itt 34 százalékos volt a növekedés 2018-ban - ismertette Pfandler Tamás, a szövetség elnökségi tagja, majd hozzátette, idén pedig a cégeknél lett kedvezőbb a helyzet a nyílt végű és operatív lízinget érintő kedvezmények miatt. Hasonló pozitív hatást várnak az MNB NHP fix programjától. Így minden adott a további növekedéshez a 2019-es évre is: a szakértők előzetesen 10 százaléknyi bővülésre számítanak.

Az újautó értékesítés és finanszírozás bővült látványosan: 2018-ra 186 milliárdnyi lett a kihelyezés, ez 40 százalékos növekedés 2017-hez képest. A használt kocsik esetében is 2018-ra már majdnem 60 milliárd lett a kihelyezés, ez 17 százalékos bővülést jelent az egyel korábbi évhez képest. Érdekes, hogy míg az új autók eladása nem bővült olyan látványosan, mint a lízingelt új autók aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fehéredik a piac

Összességében elmondható, hogy több használt kocsi áramlik be az országba (158 ezer), mint amennyi újat értékesítenek (137 ezer), előbbieknél a szövetség szerint problémás a magas, átlagosan 14 év feletti életkor, és a sok esetben kérdéses műszaki állapot. A szövetség üdvözli a piac fehérítésére tett törekvéseket, mint az adótrafipax, vagy a NAV-os online számla. Emellett nagyon üdvözlendő újdonság az új allami adatbázis, amelyben bárki ingyen lekérdezheti a magyarországi autók adatait.

Az építőipar is nagyot lök

Tavaly már így is nagyot lendített a piacon (46 százalékos volt a növekedés 2017-hez képest) az építőipar fellendülése, hiszen a munkagépeket is jellemzően lízingelték a vállalkozók. Ez a kabinet 7 pontos programjának hatására akár tovább is erősödhet. Szintén stabil pont a piacon az agrárgépek finanszírozása: tavaly összességében 14 százalékkal, 82 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

Címkék:
hitel, lízing, lízingszövetség, új autó, autóvásárlás,