Lakáshiteled van? Ezzel a három lépéssel rengeteg pénzt lehet spórolni

Pénzcentrum2018. június 12. 13:30

Ma is szép számmal élik mindennapjaikat olyan banki ügyfelek, akik súlyos összegeket fizetnek a régi hitelkonstrukciójuk miatt, miközben akár a törlesztőrészlet 15-20 százaléka megtakarítható lenne egy jól tervezett hitelkiváltással.

Sok, jelenlegi banki ügyfélnek egy kedvezőbb hitelkonstrukcióval csökkenthető lenne az adóssága, mivel korábban a jelenleg elérhetőnél magasabb kamattal igényelt és kapott hitelt. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy Magyarországon a bankváltás aránya alacsony (a tranzakciós illeték bevezetése óta évente kb. 5-7%-a), kevesen élnek a hitelkiváltás lehetőségével - írja közleményében a Sberbank.

Tudatos hiteles

Első lépésben fel kell mérni, majd rendszerezni kell minden fennálló tartozást: mire, mennyit és még meddig kell fizetni, sőt, a törlesztőrészlet milyen időközönként és mekkora mértékben változhat a futamidő alatt. Áruhitelből, fennálló személyi- és jelzálogkölcsönökből fakadó tartozás, de hitelkártya-tartozás, elmaradt közmű- vagy lakbértartozások is beletartoznak ebbe.

Második lépésben át kell böngészni a szerződéseket, főleg a hitelek visszafizetésével, kiváltásával kapcsolatos sorokat. Sokszor ugyanis a szolgáltatók csak kedvezőtlen feltételek mellett engedik felmondani a hiteleiket. Ehhez esetleg érdemes szakértő segítséget kérni.

Amennyiben a jelenlegi szerződés(ek) alapján fizetendő összeg magasabb, mint a hitelkiváltást követően fizetendő tartozás és a hitelkiváltás költsége, harmadik lépésben a hitelkiváltásra  igénybe vehető konstrukciók közül azt kell választani, ami megfelel a céljainknak. Az új konstrukcióban lehetséges variálni a futamidővel: a korábbival egyenértékű törlesztőrészlet mellett hamarabb lehet megszabadulni az adósságtól. Másik opció az azonos futamidő választása, akkor akár alacsonyabb lehet a havi törlesztőrészlet. Amennyiben változatlanul hagyjuk a futamidőt és a törlesztőrészletet, új célokra is futhatja a kiváltó hitelből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokat lehet spórolni

Ma alacsony, akár 7-8 százalékos kamatozású, hitelkiváltásra is szánt személyi kölcsönök elérhetők a piacon. Egyszámjegyű kamattal pár éve még csak a jelzáloghiteleket lehetett igényelni. Már csak emiatt is megérheti a hitelkiváltás, nem beszélve arról, hogy egyszerűbb, kiszámíthatóbb és követhetőbb lesz a törlesztés, ha minden hitelünket kiváltva csak egy hitelt kell fizetni.

Minden ügyfél esete egyedi, hiszen eltérő pénzügyi helyzetben, különböző méretű és összetételű adóssággal érkeznek hozzánk. Általános tapasztalatunk, hogy összességében nagyságrendileg 15-20 százalékot lehet lefaragni a havi törlesztő részletből a hitelek kiváltásával, optimalizálásával

- mondta el mondta el a témában Besnyő Márton, a Sberbank Lakossági termékfejlesztési vezetője.

Címkék:
hitel, pénzcentrum.hu, jelzáloghitel, hitelkiváltás, tanács, tanácsok,