Egyre ritkább az uzsorázás Magyarországon

Pénzcentrum/MTI2017. május 12. 08:31

Négy év alatt a tizedére esett vissza Magyarországon az uzsorázás miatt indult rendőrségi nyomozások száma, egyes megyékben teljesen eltűntek az ilyen ügyek - írja a Magyar Idők pénteki számában.

Nincs már uzsorás ügy Magyarországon...

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lapot arról tájékoztatta, hogy az elmúlt évben 40 olyan ügyet zártak le a rendőrök, amely tisztességtelen kölcsönzés miatt indult. 2012-ben még 378 uzsoraügyben nyomoztak, 2013-ban pedig 320 ilyen esetet vizsgáltak. A következő évben nagyjából a harmadára, 125-re csökkent az eljárások száma, 2015-ben pedig 87 ügyet rögzítettek. Bizonyos országrészekben tavaly egyáltalán nem indult ilyen eljárás.

A rendőrség adatai alapján tavaly leginkább középkorú uzsorások kerültek az igazságszolgáltatás elé. A tettesek közel fele nő volt. Az ügyekben általában csoportokról, uzsorásbandákról nem lehet beszélni, de sokszor családtagok akadtak fenn a hálón.

... vagy mégis?

A fentiekkel ellentétben az Index szerint korántsem szűnt meg a probléma, szerintük az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából vagy a témával foglalkozó kutatók eredményeiből kiderül, valójában egyre rosszabbul állunk, amit csak súlyosbít, hogy nem nyomoz a rendőrség. Az uzsorázás újabb formái révén egész településcsoportok válnak függőjévé a rossz egyensúlynak, gyakran a települések vezetőinek aktív közreműködésével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az, hogy akár már a feljelentések is elmaradnak, az egyik fő problémát jelzi: hogy a kiszolgáltatott településeken nincs megfelelő tanúvédelem, márpedig a feljelentések döntő többsége az érintettektől jöhet csak. Pláne kiszolgáltatottak a sértettek annál a gyakori jelenségnél, amikor ún. "boltocskázással" is összekapcsolódik az uzsora, a családjuk életben maradását is kockáztathatják egy feljelentéssel ilyenkor - írja a lap

Címkék:
hitel, rendőrség, uzsora, kamat, uzsorás, kölcsön,